diumenge, 6 de febrer del 2011

Arriba la bici sense cadenes



Un enginyer hongarés ha aconseguit substituir el tradicional engranatge dels cicles per un sistema de cables

¿Cadena tradicional de bicicleta que se n’ix i ho ompli tot d'oli? Això pot esdevenir una experiència del passat gràcies al nou velocípede Stringbike, inventat per un enginyer hongarés.

El nou sistema substitueix les cadenes per un cablejat, que transmet la potència motriu cap a la roda de darrere de la bicicleta mitjançant unes politges mòbils i un plat modificat.

L'inventor, Róbert Kohlhéb, explica que la politges mòbils i els discos que substitueixen el tradicional plat transmeten la força cap a la roda de darrere a través de cordes, que no necessiten ser lubricades i que poden ser utilitzades fins a uns 10.000 quilòmetres sense canvis.

"Aquestes cordes són de polietilé combinat amb un material molt semblant al tefló utilitzat en els esports aquàtics o pels alpinistes", ha afegit l'inventor.

Enfront de la solució tradicional, la propulsió es realitza a través dels dos pedals, ja que el sistema té una construcció simètrica, donant el mateix treball a les dues cames.

"Es tracta d'un sistema senzill", va assegurar l'enginyer, explicant que "la simetria de la bicicleta, ja que els dos pedals compten amb el seu propi sistema, fa que la roda del darrere reba una càrrega igual dels dos costats".

El sistema "no conté una mecànica complicada, pel que no necessita ser tan previngut en l'ús diari", va afirmar, encara que va reconéixer que en veure l'invent "molts es pregunten com podran pedalar amb aquestes bicicletes".

Les primeres Stringbike, fabricades per l'empresa hongaresa Schwinn-Csepel, apareixeran als carrers al març pròxim en forma dels models "city" (passeig) i "trek" (tot terreny).

L'ús de les bicis té molts avantatges, va assegurar Kohlhéb, ja que com "els dos pedals poden calibrar d'una manera diferent, podria ser utilitzat en la medicina per rehabilitació, per tots aquells que necessiten reforçar més una de les seues cames que l'altra".

"Ja registrem cert interès per part de metges i esportistes", va subratllar.

Una altra dels avantatges és que el canvi pot ser utilitzat mentre un pedaleja i en general l'avanç té una sensació de ser més suau i més potent en les pujades, que amb les bicicletes tradicionals.

Una curiositat del nou sistema, al qual cal acostumar durant l'ús, és que al pedalar cap enrere la bicicleta es mou cap endavant.

Aquests primers models disposen d'un sistema de 19 velocitats, anomenades "posicions" per l'inventor.

Una data per a la fabricació en sèrie encara està per definir i per ara només s'estan muntant els primers models, encarregats a un preu de 2.000 euros.

"Estem en la fase de presentació de la bicicleta a diferents esdeveniments com fires, exposicions, conferències sobre innovació, però ja tenim contactes amb comerciants", va afegir Kohlhéb.

L'enginyer espera "poder iniciar la fabricació en grans quantitats, el que significaria també poder baixar el preu, una mica per ara determinat pel treball invertit i el cost de les peces utilitzades".

Després que surti la primera sèrie "hi ha un gran potencial de desenvolupament, modificant les peces del sistema. Per exemple augmentant el confort de pedaleig i ampliant les àrees d'utilització", ha indicat.

D'altra banda, l'enginyer va ressaltar que després dels primers anuncis el major interés per la bicicleta a la seua pàgina web procedeix de Rússia i Espanya, una cosa que va qualificar de "sorprenent, ja que allà encara no l'hem presentada".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga