divendres, 12 d’agost del 2011

Consells per observar les Perseides

Per a la pròxima matinada, la de divendres a dissabte, està previst el màxim de la pluja de meteors de les Perseides, i el temps serà bo en la major part d'Espanya. Qui vulga observar han de tenir en compte que és necessari allunyar-se tot el possible de les grans zones il·luminades.  
 
Les comarques de l'interior són, per això, més aconsellables, ja que a la franja litoral es concentra la major part de la contaminació lumínica en les comunitats mediterrànies. Així mateix, és molt habitual que de matinada es forme nuvolositat d'estancament en les zones costaneres, de manera que habitualment en aquestes dates és més fàcil trobar cels clars cap a l'interior.  
 
Amb un planisferi o un mapa celeste s'ha de localitzar la constel·lació de Perseu, en la qual hi ha el radiant, o punt del que semblen provenir la majoria de les estrelles fugaces, encara que no s'ha de perdre de vista la resta del cel. Per això, tirar-se sobre una gandula o estesos a terra sobre una manta és la millor opció, per disposar de tot l'horitzó possible. No cal usar prismàtics ni telescopis, la pluja s'observa a simple vista.  
 
La major freqüència s'espera a la segona part de la matinada. Cal recordar que la Lluna brillarà molt en estar plena, de manera que l'espectacle serà pitjor que altres anys, però la resplendor no impedirà veure els meteors més brillants coronant amb el seu deixant el paisatge terrestre il·luminat per la llum lunar.
 

vaupi@estrellasyborrascas.com

www.levante-emv.com

CANAL NOU 100% EN VALENCIÀ

DEMANA UN CANAL NOU MÉS VALENCIÀ ENVIANT ESTA QUEIXA AL SÍNDIC DE GREUGES. DESPRÉS POTS DIFONDRE-LA: AL TEU MUR DE FACEBOOK, AL TEU BLOG, A LA TEUA WEB, AL FÒRUM ON PARTICIPES HABITUALMENT... ACTUA PEL VALENCIÀ!

SINDIC DE GREUGES: http://www.elsindic.com/va/presentar-una-queixa-sense-signatura-digital.html


RTVV

Canal Nou emet habitualment sèries de televisió estrangeres doblades al castellà (“Damages”, “Vampire Diaries”, “The Guardian”, “Hawthorne”, etc) que en canals d’altres televisions públiques autonòmiques que es troben dins del nostre sistema lingüístic (segons el Dictamen sobre els principis i criteris per a la defensa de la denominació i l’entitat del valencià aprovat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua el 9 de Febrer de 2005, això és, la llengua pròpia i històrica dels valencians, és també la que compartixen les comunitats autònomes de Catalunya i de les Illes Balears i el Principat d’Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó -la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l’Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals-), com la TV3, s’han emés o s’emeten en valencià. Amb la tecnologia actual que es disposa seria fàcil emetre estos continguts preferentment en valencià i disposar de l’opció castellana i/o original per aquells que ho vulguen, donant així per complit el manament de l’Article Segon de la Llei de Creació 7/1984 de Ràdio Televisió Valenciana on s’explicita “la protecció i promoció de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana” com el principal objectiu de l’Ens públic, al contrari del que ocorre ara al només poder accedir a estos productes estrangers de Canal Nou en espanyol. Açò es podria fer de manera immediata si RTVV arribara a acords de col•laboració amb Televisió de Catalunya o de les Illes Balears per tal de fer-se amb els continguts ja doblats sense haver de realitzar inversió a curt termini, i a la llarga treballar en un doblatge en valencià estàndard per a tot l’àmbit lingüístic. Demane així la intervenció de la Sindicatura de Greuges del País Valencià per tal de garantir la presència de la llengua valenciana al cent per cent de la graella del primer canal de RTVV, Canal Nou, tal i com es desprén dels principis de la seua Llei de Creació i que els valencians puguem accedir en igualtat de condicions que els catalans o balears en les seues respectives televisions, a tots els continguts de la RTVV en la nostra llengua pròpia.

La Muixeranga