dijous, 7 de juny del 2012

La Terra pot arribar a col·lapsar-se en deu anys, segons un estudi de 'Nature'


El gran augment de la població i el consum de combustibles fòssils, entre les grans causes apuntades

La Terra podria arribar d'aquí a una dècada a una situació de col·lapse, 'a un punt de no retorn', amb conseqüències en l'alimentació, el consum d'aigua potable i la supervivència d'espècies amenaçades. Així ho preveu l'estudi d'una vintena de científics europeus i nord-americans publicat a la revista Nature. Segons aquest estudi, el 'canvi en l'estat planetari' el causa l'augment del consum de recursos naturals i d'energia, la transformació i la fragmentació del paisatge, que altera les condicions atmosfèriques, oceàniques i terrestres i amenaça la supervivència de la biodiversitat actual.

La taxa de creixement anual de la població és d'uns 77 milions de persones, gairebé 1.000 vegades superior que l'experimentada fa entre 10.000 anys i 400 anys, quan era d'unes 67.000 persones. L'estudi destaca que l'increment de la població ha comportat la transformació del 43% de la superfície terrestre en àrees urbanes i agrícoles.

De la mateixa manera, els humans fan ús de fins al 40% de la producció de matèries primeres a tot el món, la qual cosa limita l'accés d'altres espècies a aquests recursos. A més, el consum de combustibles fòssils ha suposat un augment de la concentració de CO2 atmosfèric d'un 35% i ha provocat un descens del 0,05 en el pH oceànic.

A més, l'article apunta aspectes com la pèrdua en la productivitat de les terres de cultiu i una menor capacitat d'emmagatzematge del CO2 i el col·lapse de l'estoc pesquer.




'Un nou estat planetari'

Jordi Bascompte, investigador de l'estació biològica de Doñana, ha participat en aquest estudi. Explica que els humans causen uns canvis que 'podrien portar a un nou estat planetari', i que aquests canvis poden implicar 'alteracions en la química de l'atmosfera i els oceans, i grans trastorns en els fluxes d'energia des del començament fins al final de la cadena alimentària'

Els autors de l'estudi de Nature proposen de reduir la taxa de creixement anual de la població i el seu consum de recursos associat; substituir el major nivell energètic possible per fonts renovables; augmentar l'eficiència en la producció d'aliments i millorar la gestió de les zones de la Terra que encara no han estat controlades per humans.

La Muixeranga