dilluns, 20 d’agost del 2012

Seria convenient tancar la central nuclear de Cofrents?

El director general de l'Agència Federal Nuclear belga (AFNB), Willy De Roovere, ha demanat el tancament de les vint central nuclears que hi ha a tot el món fetes per l'empresa neerlandesa Rotterdam Droogdok Maatschappij. 

Una d'aquestes centrals és la de Cofrents. De Roovere ha exposat els greus defectes trobats a la central de Doel III, amb més de vuit mil fissures al dipòsit, i ha demanat una revisió urgent de les centrals amb dipòsits  construïts per la mateixa empresa.

El govern espanyol encara no ha dit res, però ahir Esquerra Unida del País Valencià ja va demanar que s'aturara la central de Cofrents.

De Roovere va dir també que Doel III es tancaria, més que probablement, al setembre, perquè no se'n podia garantir la seguretat, per la condició de les fissures, ni se'n podia canviar el dipòsit.

El comissari d'Energia de la Unió Europea, Gunther Oettinger, ha recomanat que es revisaren les centrals afectades 'amb el màxim rigor'. Però la decisió correspon als estats afectats. La vintena de reactors afectats per l'avís del regulador belga estan repartits per tot el món, malgrat que la majoria són als EUA (deu) i a Europa (nou).


La diputada d'Esquerra Unida del País Valencià al parlament espanyol, Marina Albiol, ha reclamat el tancament de la central nuclear de Cofrents després dels advertiments realitzats del director general de l'Agència Federal Nuclear belga, Willy de Roovere, i ha ressaltat que el reactor suposa un risc 'real i latent' per a la població.

Per a Albiol, la decisió del govern espanyol de mantenir la central nuclear en funcionament és una 'actitud irresponsable i perillosa' i ha recordat que el govern de l'estat va afirmar en una resposta al diputat d'EUPV-Els Verds en el Congrés, Ricardo Sixto, que mantindria oberta Cofrents a pesar dels nombrosos incidents. 

'Les recomanacions de Bèlgica mostren clarament que cal tancar Cofrents i cal fer-ho prompte', ha insistit la diputada, qui ha contraposat la 'passivitat' del govern espanyol amb les mesures preses per l'executiu belga, el qual ha revisat totes les centrals nuclears que tenien l'empresa holandesa Rotterdam Droogdok Maatschappij com a proveïdora.

'Sorprèn la inactivitat del Govern espanyol i el poc interès en un assumpte tan greu per a la seguretat de la població", ha conclòs Albiol.

Més informació:



La Muixeranga