dissabte, 5 de març del 2011

Interessant vídeo per a tot el món de l'esport

Escola Valenciana fa una crida al consens per l'ensenyament plurilingüe

La federació subratlla que el valencià “no representa cap problema” per al plurilingüisme i presenta el lema de les Trobades: “El valor del valencià”

Més de quatre-centes persones es van aplegar ahir al teatre Calderón d'Alcoi en la Nit 2011 d'Escola Valenciana. L'entitat va lliurar en aquesta ocasió els seus premis al Betlem de Tirisiti –d'Alcoi–, les programacions infantils de TV3 –canal Súper 3– i de RTVV –BabaClub–, Empar Granell (foto de l'esquerra) i Francesc de Paula Burguera.

El moment més reivindicatiu de la intensa jornada va produir-se durant el discurs de Vicent Moreno, que va viure la seua primera Nit d'Escola com a president de l'entitat. Moreno va convidar a tota la societat valenciana a “no amagar la llengua” i a dir ben fort “sí al valencià”

“Enguany, les Trobades han de ser un missatge d'afirmació col·lectiva, un missatge d'oportunitats, un missatge de futur”, va reclamar el president d'Escola.

L'entitat va informar que el lema de les Trobades de la pròxima primavera serà El valor del valencià.

A més, Moreno va defensar l'ensenyament en valencià com la millor via per assolir el plurilingüisme. “El valencià no és cap problema per a assolir el plurilingüisme, tot el contrari: l'ensenyament en valencià és l'únic que capacita en les dues llengües oficials i facilita l'aprenentatge de dues llengües estrangeres. L'ensenyament en valencià és el que evita excloure cap llengua en la competència final de l'alumnat”, va expressar Moreno.

Enric Valor

La gal·la, conduïda per la periodista alcoiana Reis Juan, també es va convertir en un homenatge a l'escriptor de Castalla, Enric Valor, en l'any que s'acompleix el centenari del seu naixement. Així, la companyia teatral La Dependent va presentar un espectacle exclusiu amb l'obra i la figura de Valor com a eix conductor.

Igualment hi va actuar el grup Arthur Caravan, que va sorprendre els assistents amb una adaptació musical de La Flexió Verbal d'Enric Valor, feta especialment per a l'ocasió. També hi va tocar Vol de núvol, que va versionar les rondalles Keixalets i Les velletes de la penya roja. A més, l'actor, Joan Gadea i la xiqueta Marina Rozalen van interpretar la rondalla “Joan Ratot”.

 

Canal 9 no recull el guardó

 

Els guardons d'Escola Valenciana estan dissenyats per l'escultor valencià Andreu Alfaro i porten el nom d“Intentant la Llibertat”. Enguany el premi a l'Ús Social del Valencià: ha estat per als programes infantils Babaclub (TVV) i per al canal Súper 3, de CCRTV. Del guardó Extraordinari n'han sigut mereixedors el Betlem del Tirisiti i el periodista Francesc de Paula Burguera. I el Guardó a la Trajectòria Individual ha sigut Empar Granell, una de les fundadores de l'entitat.

Cap representant de RTVV va acudir a recollir el premi atorgat a Babaclub.

La Muixeranga