dimecres, 30 de novembre del 2011

'La política lingüística al País Valencià', de Susanna Pardines i Nathalie Torres

Aquest treball aborda la qüestió lingüística valenciana des d’una perspectiva crítica amb les polítiques lingüístiques dutes a terme pels successius governs autonòmics, i insisteix en la necessitat de posar en pràctica noves polítiques lingüístiques que deixen enrere l’enfrontament i cerquen el benestar dels valencianoparlants.

Susanna Pardines és llicenciada en Filologia Hispànica-Secció de Filologia Valenciana per la Universitat de València-Estudi General. Treballa com a tècnica lingüística en l’administració autonòmica. És sòcia de l’ACV Tirant lo Blanc i patrona de la Fundació Nexe.

Nathalie Torres és llicenciada en Filologia Hispànica-Secció de Filologia Valenciana per la Universitat de València-Estudi General. Treballa com a tècnica lingüística en l’administració local. És sòcia fundadora de l’ACV Tirant lo Blanc i patrona de la Fundació Nexe.

Descarrega el llibre en versió pdf.

Demos, fulls de recerca i de divulgació és una col·lecció de documents de treball científics o tècnics que volen obrir debats i oferir propostes i respostes als reptes que té la societat valenciana. La col·lecció és dirigida per Vicent Flor, sociòleg i patró de la Fundació Nexe. 

El primer número, ja disponible en versió de paper i en pdf, està dedicat a La política lingüística al País Valencià, un treball de Susanna Pardines i Nathalie Torres. El segon número, que apareixerà pròximament, estarà dedicat al finançament autònomic.

http://www.fundacionexe.org/web/article/164

El documental 'Una llengua que camina' es presenta a Albaida



Coproduït per VilaWeb i TV3, fa balanç de vint-i-cinc anys d'ensenyament en català al País Valencià a partir de la història de cinc personatges


Aquest divendres es presenta a Albaida el documental ‘Una llengua que camina’, un balanç d'un quart de segle d'ensenyament en la nostra llengua al País Valencià, en un moment de greus atacs al català. El punt de partença és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d'octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d'Escoles en Valencià que porten a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

Organitzada per l’Ajuntament de la ciutat i per la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i l’Ús del Valencià, es farà a les 19.30 h al Cinema Odeon. A més de la presentació, es farà una tertúlia què participaran Lucia Company, Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Albaida; Maria Josep Garcia, presidenta de l'Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida; Diego Gómez, expresident d’Escola Valenciana; i Josep M. Andrés, president de la Coordinadora de la Vall d'Albaida per la Defensa i l’Ús del Valencià.

El documental es preestrenà l’octubre passat (primers minuts) a València, i posteriorment se’n va fer l’estrena al Canal 33. A la pre-estrena que es va fer també a Barcelona, hi assistiren la directora del documental, Amanda Gascó i Xavi Sarrià, un dels protagonistes del film, a més del president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i de representants de les empreses coproductores, VilaWeb i TV3 (vídeo). En la producció hi han participat també l'ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera.

'Un País Valencià sovint invisible'

'Era molt important fer el dibuix d'aquest País Valencià que és sovint invisible en alguns punts del País Valencià mateix i en alguns territoris de la mateixa parla com Catalunya', va explicar en l'acte de pre-estrena Gascó. I també: 'Els moviments cívics de defensa de la llengua i en concret d'Escola Valenciana necessitaven una dignificació.'
Per Sarrià, 'un documental com aquest era necessari per a fer veure que hi ha una generació de milers de valencians que s'han educat en la nostra llengua i que són els que ara transformen el País Valencià des de baix i hi aporten normalitat'.

El documental ensenya que la normalització lingüística al País Valencià avança des del naixement de l'ensenyament en català, fa més de vint-i-cinc anys, i de la perseverança dels moviments cívics. I fa veure que no hi una implantació òptima dels programes d’ensenyament en català a tot el territori perquè el govern autonòmic ho entrebanca contínuament. Això no obstant, el prestigi de l'ensenyament en català és indubtable i, malgrat tots els obstacles que hi posa el govern valencià, la societat el valora i el defensa.

'És paradoxal que un documental com aquest no es puga veure al País Valencià a través d'una televisió pública com és TV3, que entenem perfectament i que desitgem veure', va dir Gascó. Per això, a banda la pre-estrena d'avui a València, el documental es presentarà a més llocs de les terres valencianes. De moment, ja hi ha programat de presentar-lo a Vilamarxant (Camp de Túria), el 14 d'octubre, i a Alzira (Ribera Alta), el 2 de novembre, en el marc dels premis Ciutat d'Alzira de l'Editorial Bromera.

La quotidianitat de cinc personatges

'Una llengua que camina' narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas i que féu els estudis en català; Diego Gómez, mestre i ex-president d'Escola Valenciana; Mar Iglesias, professora de periodisme de la Universitat d'Alacant; Dariana Groza, romanesa catalanoparlant; i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d'ensenyament en català.

Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l'àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

La Muixeranga