divendres, 7 de gener del 2011

Les rebaixes, a pèl

Un centenar de persones es vesteixen de franc per anar en roba interior a una botiga de Barcelona

La companyia catalana Desigual ha repetit la fórmula d'iniciar la campanya de rebaixes amb una proposta que no passa desapercebuda. Ha donat l'oportunitat a cent persones de vestir-se de franc a la botiga del Portal de l'Àngel de Barcelona, amb la condició d'accedir a l'establiment en roba interior. L'expectació per aquesta campanya ha estat tal, que la majoria de participants han passat la nit al ras, fent guàrdia a la porta. El sacrifici, però, ha valgut la pena per a la majoria.

Ha hagut gent que ha passat la nit dormint sobre cartrons. 'Si no tens feina i estudies, per un abric de 249 euros sí que val la pena, perquè no me'l puc pagar', ha comentat una d’aquestes persones.

RTVE veta les corregudes de bous, que veu com "violència amb animals".

El Manual d'Estil de RTVE, que va presentar el desembre de 2010 el president de la corporació, Alberto Oliart, davant la Comissió de Control de RTVE, inclou els bous a la secció 'violència amb animals' dins l'apartat 'qüestions sensibles' i veta les corregudes a RTVE.

Concretament, el manual estableix que RTVE "no emetrà corregudes de bous pel seu horari, generalment coincident amb l'horari protegit o d'especial protecció per a la infància", l'argument que la corporació ha defensat en els últims anys per no emetre aquest tipus d'esdeveniments .

No obstant això, el manual assenyala que "RTVE no és indiferent a la rellevància que té el món de la tauromàquia ni a la seua influència en molts aspectes socioculturals", de manera que aposta per reflectir la "actualitat" del món taurí "a la programació "tant de la televisió com de la ràdio, encara que no s'emeten les corregudes.

Per això, el manual aposta per "programes específics a TVE i RNE" dedicats a la tauromàquia i facilitar "el seguiment en la programació d'aspectes artístics, literaris, mediambientals i socials relacionats amb el bou de lídia i la tauromàquia".

El passat 2 de desembre la Comissió Mixta de Control Parlamentari de la Corporació RTVE va votar en contra d'una proposició no de Llei del PP en què es demanava a TVE l'emissió d'almenys 10 corregudes de bous cada temporada, amb 19 vots a favor del PP i 21 en contra del PSOE i CiU.

L'any 2006, es va decidir deixar de retransmetre les corregudes de bous, a causa de l'elevat cost d'aquests esdeveniments ja que coincideixen amb horari infantil, encara que tant la televisió com la ràdio cobreixen els esdeveniments taurins en els seus informatius.

En general, sobre la violència amb animals, el Manual d'Estil, que va ser aprovat pel Consell d'Administració el passat 2 de juny, estableix que "els nens poden veure amb angoixa la violència exercida sobre animals" de manera que advoca per "evitar per tots els mitjans ". "En les escenes de caça i les de la matança domèstica d'animals per a l'alimentació s'han d'evitar els aspectes més sagnants de manera que no es veja ni senta el sofriment dels sacrificats", assenyala.

D'altra banda, el manual recull el comportament que han de tenir els periodistes de RTVE davant altres temes "sensibles" com la infància, la violència de gènere, el terrorisme, el suïcidi o la immigració. Concretament, sobre la violència de gènere, el manual assenyala que no cal "confondre la morbositat i interès social".

Així, s'assenyala que "els recursos estètics i la narrativa habitual dels reportatges de successos no han d'utilitzar en la realització de notícies sobre violència contra les dones". Així mateix, el manual assenyala que "cal evitar aquells recursos d'ocultació de les víctimes que donen aparença de criminalització", com els efecte mosaic, tires en ulls, disfresses o distorsions de veu.

Igualment, el manual assenyala que cal evitar la reconstrucció dels fets que abunden en detalls escabrosos o en primers plans que provoquen "el morbo o la commiseració de la víctima". "Les reconstruccions són útils quan s'utilitzen amb afany informatiu que són necessàries per a la comprensió dels fets. Els detalls i imatges escabroses no indueixen al rebuig del maltractament en si i, en canvi, el que fan és donar forma a l'espectacle", subratlla.


A més, el manual també es refereix als polítics imputats en judici i aposta per evitar "judicis paral·lels". "Quan el jutge instructor o un tribunal implica un càrrec polític en un delicte, l'obligació de RTVE és mantenir informada l'audiència sense alimentar un judici paral·lel", subratlla, el que considera "compatible amb el manteniment d'un debat equilibrat i plural sobre la significació política de les dades que es van coneixent i la manera en què el partit implicat actua abans que es dicta sentència ".



Sobren les paraules...

EXCURSIÓ UPG: Les Fonts del Mondúver

Diumenge 9 de gener. Eixida: 9.30 h. Retorn: 14 h. 

Punt de trobada: passarel·la del Parc Ausiàs March. 

Assistència lliure i gratuïta.

Guies: Xavier Ródenas (enginyer forestal i professor del curs de Patrimoni Natural de la Safor a la UPG), i Claudi Sendra i José María Peiró (enginyers forestals). 

Gaudint de la imatge del Mondúver passejarem per la seua vora, visitant la font de l'Ull o la font del Xopet, fins que voltem per tornar, gaudint de l’immens blau que, als saforencs, constantment ens acarona la mirada.

Nivell mig de dificultat.

La Muixeranga