dimarts, 9 de juliol del 2013

Feslloch 2013

Vint-i-quatre grups passaran entre dijous i dissabte pel festival Feslloch, en la cloenda de la Gira d'Escola Valenciana. Amb el reclam de dos grans caps de cartell, Al Tall i Obrint Pas (que faran un dels últims concerts abans de retirar-se dels escenaris), els organitzadors presenten un programa amb músiques de tots els estils, tant de grups consolidats com de nous. 

Hi trobarem uns caps de cartell, Al Tall i Obrint Pas, juntament amb Aspencat, Orxata, Pepet i Marieta, a més d’altres grups emergentsEl resultat acaba essent un cartell ampli, amb tot d'estils diferents i de totes les generacions… 

Serà una de les ultimes oportunitats de veure Al Tall i Obrint Pas, dos dels grups més importants d'aquestes ultimes dècades. Això sol ja fa que el festival d’ enguany siga molt especial. A més, Obrint Pas últimament fa tots els concerts en format acústic, i ací vindran en gran format elèctric. I Al Tall, des que anunciaren la retirada, toquen a molts llocs, perquè molta gent, ajuntaments i entitats se senten d'alguna manera en deute amb aquest grup, que a més es troba en plena forma! Sonen com fa anys que no sonaven. Pot ser una sorpresa per a molta gent que faça temps que no els sent en directe. 

L'avantatge que tenen les instal·lacions on es fa el festival és que hi ha zona d'acampada, de piscina, un petit auditori… S'hi poden fer tallers i activitats esportives. A l'auditori s'hi faran activitats diverses: s'hi passaran dos documentals, un sobre Al Tall i un altre sobre Feliu Ventura, hi haurà una xerrada de Josep Vicent Frechina sobre Vicent Estellés i la música, una taula rodona sobre els mitjans de comunicació i la música, i actuacions com ara la de Borja Penalba i Tomàs de los Santos i la de Jordi Montañez. 

És el setè any que es fa el Feslloch, organitzat per Escola Valenciana, una entitat de defensa i promoció del valencià en l'ensenyament i la societat en general. Té molts iniciatives, i la més destacada és les Trobades d'Escola en Valencià. Van adreçades a un públic escolar, i per això fa vuit anys es va estrenar la Gira, un festival de música itinerant que mira de promocionar els grups del País Valencià i que es fa al voltant de les Trobades, amb la intenció de mantenir aquella gent d'institut i universitat que ha passat per les Trobades en la reivindicació social de la llengua, a través d'una cosa ben normal: la música interpretada en valencià. Enguany totes les actuacions són en la nostra llengua. És la cosa més normal del món. El festival té una idiosincràsia i unes particularitats, i la cosa més normal és que siga així. 

Noticia original publicada a Vilaweb.

La Muixeranga