diumenge, 6 de febrer del 2011

Estem en període del fenomen "La Nena"


Article del meteoroleg José Antonio Maldonado (www.eltiempo.es)

Fa uns quants segles els pescadors peruans van descobrir un anòmal fenomen en les aigües del Pacífic oriental, no llunyanes a les seues costes, en què tiraven les seues xarxes, que els va cridar l'atenció. Observaren que el corrent proper al litoral que es desplaça de sud a nord en aquesta zona d'aquest oceà, s'escalfava, de vegades, al final de desembre (dates properes al Nadal i per això batejaren al fenomen amb el nom de "El Nen", en record al Nen Jesús) i això es mantenia durant setmanes o, fins i tot, mesos i incidia en què els bancs de peixos s'allunyaren cap al sud. De ben segur, que aquesta circumstància es vindria produint des de feia milers d'anys (s'han trobat proves geològiques que així ho testifiquen) encara que no es tenia constància de la mateixa i no va ser fins a finals del segle XIX, coincidint amb la creació dels Serveis meteorològics, quan se li va començar a prestar certa atenció (no massa per aquestes dates), igual que a altres esdeveniments meteorològics, com, per exemple, els monsons, que produïen alteracions significatives pel que fa al clima que es considerava habitual en determinades zones. El fenomen "El Niño" també es coneix amb el nom de ENSO que són les sigles en anglès de "El Niño-Southem Osscilation".


Donada la interrelació existent entre les aigües oceàniques i l'atmosfera, sobre la qual cosa hi ha moltíssim d'investigar encara, avui dia s'ha arribat a la conclusió que tant "El Niño" com "La Niña" (el fenomen contrari, és a dir, el refredament d'aquest corrent) repercuteixen, a més de les característiques meteorològiques d'algunes regions entre les que, en contra del que a vegades es comenta, sembla descartada Espanya (almenys, amb els coneixements actuals), en la temperatura global del Planeta.

Doncs bé, després d'haver desaparegut l'últim episodi de "El Niño" que va estar en actiu durant el 2009 i el primer semestre de 2010, es vénen observant des de juliol les característiques de "La Niña", fenomen que està resultant en aquesta ocasió bastant forta (dels més intensos registrats últimament) pel que fa a la incidència atmosfèrica a les zones afectades (pressió, vents, nuvolositat ...) i d'intensitat moderada o forta pel que fa a les aigües oceàniques (recordem que es tracta del Pacífic tropical) de forma que la temperatura mitjana a la part oriental i central del mar ha arribat a trobar 1,5 º C per sota de la normal. Les precipitacions han augmentat en les zones orientals asiàtiques properes al Tròpic, principalment, al sud-est del continent, Filipines i, com tenim ben present en la nostra memòria, a Austràlia, on s'han produït tremendes inundacions i un fortíssim huracà de categoria 5.

D'acord amb els models de predicció, aquest episodi de "La Nena" s'anirà debilitant cap al final de març i tendirà a anar desapareixent durant els mesos d'abril i maig. Sobre com vagen a evolucionar després aquest tipus de fenòmens no podem avançar res, senzillament, perquè no ho sabem. Els models no poden determinar el comportament dels mateixos a més llarg termini.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga