divendres, 3 de desembre del 2010

Educació continua sense revisar les cistelles 11 dies després de la mort de l'escolar.

La Conselleria d'Educació no ha inspeccionat cap cistella ni porteria dels 1.371 escoles i instituts públics de la Comunitat Valenciana 11 dies després de la mort d'un escolar de 15 anys a l'IES de Vilamarxant en caure-li una cistella damunt.

El dimecres 24 de novembre, l'endemà de la tragèdia, el departament que dirigeix el conseller Alejandro Font de Mora va anunciar una "revisió exhaustiva" de l'equipament esportiu dels centres educatius "amb caràcter immediat per part de tècnics especialistes de l'Institut Tecnològic de Biomecànica de la Universitat Politècnica "de València.

No obstant això, els portaveus de les associacions de directors de Secundària i Primària, Vicent Baggetto i Vicent Ripoll, van confirmar ahir que la inspecció encara no ha començat.

Mentre aquesta revisió generalitzada arriba, conselleria va recomanar fa 10 dies a les escoles i instituts, a través d'un "comunicat urgent" de la Secretaria Autonòmica d'Educació, que no s'utilitzen les cistelles i porteries sense sistema d'ancoratge o fixació al sòl així com aquelles sobre les quals no hi haja certesa sobre la seua estabilitat.

Davant d'aquesta comunicació, alguns IES i escoles han optat per precintar o inutilitzar les seues cistelles i porteries. Així, a Riba-roja, municipi veí a Vilamarxant, els dos instituts públics van sol·licitar que la Policia Local precintara cistelles i porteries perquè els alumnes prengueren consciència que no es poden utilitzar. Fonts de l'equip directiu de l'IES número 2 de Riba-roja van explicar ahir que es va adoptar aquesta decisió perquè els professors no tenen els coneixements tècnics per garantir que una cistella o una porteria no es vaja a caure. Així doncs, tots dos equipaments estaran clausurats fins que el personal de l'Institut de Biomecànica revise les instal·lacions.

Anelles desmuntades.

En altres instituts, com el de l'Eliana, igualment pròxim a Vilamarxant, han optat per mètodes més dràstics com desmuntar les anelles de les cistelles. Escoles públiques com el Grau de València, a l'avinguda Balears, també han precintat les seues cistelles i porteries, encara que en aquest cas no es feien servir a classe d'Educació Física pel mal estat de la pista esportiva.

Altres centres, davant la sensació que la revisió no va ser tan immediata, han comprovat amb els seus propis mitjans l'estat de cistelles i porteries. Aquest és el cas de l'IES Malilla de València, que després de realitzar una inspecció ocular i encarregar una revisió a la persona que porta el manteniment del centre, ha augmentat la vigilància del pati per evitar que els alumnes es pengen de cistelles i porteries.

La conselleria va enviar aquest dimarts 30 de novembre una altra circular als IES en què anunciava la signatura del conveni amb Biomecànica per a la revisió no només de cistelles i porteries, sinó també d'altres equipaments escolars esportius fixos i mòbils com xarxes, espatlleres de gimnasos, poltres i plints. Aquest nou comunicat de la Secretaria Autonòmica d'Educació conclou que properament s'indicarà als directors dels IES les dates en què es realitzaran les revisions.

La revisió de 1.000 escoles, en l'aire.

La inspecció dels equipaments esportius que conselleria ha acordat amb Biomecànica podria deixar fora les 1.000 escoles públiques de la C. Valenciana. El portaveu dels directors de Primària, Vicent Ripoll, assenyala que pel que sembla Biomecànica només revisarà els 371 IES, mentre que la inspecció d'escoles correspon als ajuntaments, responsables per llei del manteniment dels centres de Primària.

Consistoris com Paterna i l'Eliana van inspeccionar les escoles fa 7 dies per iniciativa pròpia. L'alcalde de l'Eliana i secretari de Política Municipal del PSPV, Josep Maria Àngel, explica que han actuat d'ofici "perquè ens preocupen els nostres alumnes". No obstant això, opina que l'obligació que els consistoris revisen cistelles i porteries pot ser polèmica "perquè caldria discutir si aquests equipaments són o no són material escolar, que depén de conselleria".



La Muixeranga