dimecres, 16 de gener del 2013

Sis de cada deu xiquets valencians té mòbil i xateja

Un estudi de l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu) sobre Hàbits i Noves Tecnologies ha reflectit que el 61 per cent dels nens de la Comunitat d'entre 9 i 14 anys té mòbil propi i que el 40 % d'ells l'utilitza per xatejar, segons ha explicat en roda de premsa el president d'Avacu-CECU, Fernando Móner.

L'enquesta es va realitzar durant el mes de novembre a la Comunitat Valenciana entre 629 xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 9 i 14 anys "un grup interessant i complex" amb l'objectiu de comprovar "en un moment oportú" si els seus hàbits pel que fa a noves tecnologies "van per bon camí o cal modificar-los", segons ha explicat.

Una de les dades "més destacades", segons Móner és que el 61% dels nens d'entre 9 i 14 anys tenen mòbil propi i els pares "s'haurien de preguntar si un xiquet de 10 anys té la necessitat de comptar amb un mòbil propi, si mai els deixen sol". La tendència és que els nens utilitzen "cada vegada més prompte l'ús de mòbils i que ho facen per xatejar, per la qual cosa no serveix qualsevol telèfon amb el que comporta de cost a les famílies, que moltes no es poden permetre".

L'ús que li donen als terminals mòbils, en un 40 % és "per xatejar i utilitzar el WhatsApp". Un dels problemes que plantegen els xiquets als pares és que "si no xategen es queden fora del grup i llavors es converteix en un problema d'índole social", ha explicat.

Móner ha estat preguntat pel perill que un nen d'aquestes edats tingui accés a tecnologia tan avançada. "No em preocupa que el xiquet converse, el que em preocupa és amb qui ho fa, quins continguts veu i durant quant de temps", ha manifestat. "No s'ha de tenir por a Internet o a les xarxes socials sempre que es faça amb equilibri", ha assenyalat.

En aquest sentit, el president d'Avacu ha apuntat que "encara que els pares no sàpiguen res d'Internet ni de xarxes socials, si està al costat del menor es veuen les pantalles i el contingut pel qual navega". Móner creu que és el moment "ideal perquè tant el pare i la mare com el nen aprenguen junts". A més ha afegit que també és "important que els pares parlen amb altres pares per veure quin tipus de continguts veuen els seus fills".

L'estudi també revela que un 27,5 % dels nens enquestats navega cada dia per Internet entre tots els dispositius de què disposa. El 86,5 % ho fa a través de l'ordinador, el 42 % a través del mòbil i el 25 % mitjançant altres dispositius com tabletes. En aquest punt ha destacat que els xiquets més menuts ho solen fer "amb l'iPad dels pares".

Xarxes socials

L'enquesta realitzada per Avacu reflecteix que més del 72 % dels nens d'entre 9 i 14 anys tenen algun perfil en alguna xarxa social. La dada més significativa és que fins al 30 % té comptes en més de dues xarxes socials de manera que "no tenen secrets per a ells".

Móner ha apuntat en aquest apartat que el 2011 hi havia un 36 % de nens que no coneixia a tots els contactes que tenien en els seus perfils socials i "el 2012 s'ha rebaixat al 19,6 %". "És una dada que encara ens preocupa perquè a les xarxes socials actuen pederastes, gent que vol utilitzar imatges de xiquets o captar joves", ha assenyalat.

El president d'Avacu ha destacat els "esforços" que es fan des de les institucions amb tallers d'ús de xarxes socials, però "no per ficar-los por per l'ús d'internet, sinó per dir-los com han d'emprar i que coneguen els perills". De fet, des CECU es mantenen reunions amb els responsables de la xarxa social per a joves Tuenti.

L'estudi revela que més del 90 % dels xiquets enquestats veu la televisió entre setmana durant més de dues hores. Móner ha matisat que l'important "és que els xiquets trien què veure a la televisió, en lloc de encendre sense més".

L'enquesta també recull dades sobre alimentació, higiene i exercici. Una de les dades "més preocupants" sobre nutrició és que el 40 % dels nens enquestats esmorza o un got de llet o res "quan l'esmorzar ha de ser un moment essencial per a l'alimentació d'un xiquet", ha afegit. Respecte al consum de fruites, Móner ha comentat un 41 % consumeix més de dues peces de fruita "una dada interessant, però insuficient".

El president d'Avacu també ha posat èmfasi en el fet que haja baixat el nombre de nens que mengen en els menjadors escolars "pel fet que hi ha molta gent aturada que no es pot permetre pagar el menjador".


 

La Muixeranga