dimecres, 11 de maig del 2011

"Un 10 a Canal 9"

En aquest mateix bloc ja ho avançava el passat dimecres 4 de maig a la notícia "Un programa sobre llengua en “prime time” a Canal 9".

És interessant llegir l'article de JOAN CARLES GIRBÉ, publicat el dimarts 10 de maig a  
 

Avise d’entrada: hui vull aplaudir Canal 9. No busqueu ironia ni malícia en aquestes paraules introductòries, és que vull fer un elogi de veritat. Òbviament, no parlarem dels micromonòlegs electorals de divendres a les tantes, sinó d’un esdeveniment impactant que va ocórrer dijous passat en prime time. Poques hores abans de l’inici de la campanya, vaig apagar l’ordinador i vaig connectar la televisió per veure un programa que, pel que s’havia avançat en premsa, prometia. I, en efecte, quan va començar “Trau la llengua” vaig copsar d’immediat que allò era diferent del que havia vist fins el moment. Bé, del que havia vist fins el moment a Canal 9, perquè un programa idèntic, “Caçadors de paraules”, ja el seguia amb molt de goig quan encara se’ns permetia veure TV3.

L’esquema de “Trau la llengua” és senzill, però molt efectiu: a partir d’un tema (en el primer programa va ser l’oratge; el segon gira entorn a l’esport), el presentador, Eugeni Alemany, visita pobles i ciutats del nostre País per conversar amb la gent de cada indret, els quals li expliquen paraules i locucions que usen habitualment en la parla quotidiana. Ja ho veieu, sembla un format innocent, però en poc més de mitja hora uneix educació, entreteniment i (ai las!) vertebració, que no és poca cosa. Per motius que escapen a la raó (i obeeixen a la desraó) feia mil·lennis que els successius responsables de la televisió autonòmica ens havien privat de programes de divulgació lingüística. Potser des del concurs de refranys i frases fetes “Si l’encerte, l’endevine”, de Ximo Rovira (format que, per cert, també havien explorat els catalans primer), i que va arribar a quotes de share de més del 20% en horari de sobretaula.

Si us perdéreu el primer programa, el podeu gaudir a la carta, i comprovar que a Tàrbena es parla salat perquè va ser repoblada amb mallorquins després de l’expulsió dels moriscos, que els tarongers de Sueca reben aigua pel sistema de reg a manta o que els valencians tenim almenys una dotzena de formes distintes d’anomenar la creïlla (i, tot i amb això, ens entenem perfectament). I veure Pep el Botifarra proposant un joc de paraules, o escoltar “Camins”, de Sopa de Cabra... Aquest tipus de programes que, a més, admet la participació dels espectadors mitjançant Facebook, dignifiquen i donen sentit a una televisió pública. Tot i que aquesta siga una illa surant enmig d’una mar de manipulació informativa, també hem de lloar el treball ben fet, quan l’ens acompleix les funcions de servei públic que van motivar la seua creació. Ai, quantes coses bones més es podrien fer a Canal 9...! 

Com sona l'ESO 2011

Des d'avui dimecres 11 i fins el dissabte 14 té lloc a Morella (els Ports) la XII edició de "Com sona l'ESO".

Descarregar cartell jpg.
 

 


Descarregar programa de mà pdf  


La ciutat de Morella està ultimant tot tipus de preparatius per a acollir la dotzena edició del projecte educatiu i musical Com Sona l'ESO. La trobada tindrà lloc de l'onze al catorze de maig a la capital dels Ports, on es reuniran milers d'alumnes de diferents llocs del territori de parla catalana.

Una de les aportacions més destacades d'enguany és la col·laboració del compositor Carles Santos que regala una composició feta explícitament per a la trobada, Morellar Morella. Basada en els versos del Mural del País Valencià on Estellés parla de Morella, quatre rius d'alumnes ocuparan els carrers de Morella entrant per les quatre portes de la ciutat. Les veus, el foc i la dansa els conduiran a la basílica, on els esperaran els instruments al terra del temple i una soprano a l'altar acompanyada dels sons de l'orgue.

També s'estrenarà una altra obra, esta vegada de Jesús Santandreu: Think of Jazz, per a banda, cor i sextet de jazz. Un sextet de jazz format per grans noms del panorama jazzístic valencià i europeu: Voro Garcia a la trompeta, Toni Belenguer al trombó, Jesús Santandreu al saxo tenor, Ales Cesarini al contrabaix, Albert Palau al piano i Felip Santandreu a la bateria. En la segona part del concert es compta amb la participació de la cantant catalana Laura Simó que interpretarà junt amb la banda, el sextet i els cors de CSE, un seguit de peces conegudes del món del jazz.

La Muixeranga