dilluns, 29 d’abril del 2013

‘Enllà del foc. La Safor se’ns crema’ a la sala Coll Alas de Gandia


La Sala Coll Alas de Gandia (a la plaça de l’Escola Pia), acull des del divendres 26 d’abril i fins el 25 de maig, la mostra fotogràfica ‘Enllà del foc. La Safor se’ns crema. El drama dels incendis forestals a la nostra comarca’. L’exposició recull 47 imatges de cinc fotògrafs que tracten de plasmar l’impacte del foc sobre el territori i tots els aspectes que giren al voltant d’este drama. Àlex Oltra, Àlex Ruiz, Juantxo Ribes, Natxo Francés i Ximo Ferri són els encarregats de traslladar eixe impacte al visitant.


Les imatges estan acompanyades per textos d’una vintena d’escriptors i escriptores de la comarca, que han col·laborat sota el paraigua de Saforíssims Societat Literària. Mentre dure l’exposició, tindrà lloc, a banda de la inauguració de divendres, un recital literari (dimarts, 7 de maig, a les 20 h); una taula redona, on intervindran Jesús Vilaplana, Xavier Ródenas, José Maria Peiró i Joan Maronda (dimecres, 15 de de maig, a les 20 h); i la presentació de la publicació ‘Enllà del foc’, amb el lliurament dels obsequis als mecenes i un reconeixement (dimecres, 22 de maig).

Els organitzadors han volgut destacar que la mostra ha estat possible gràcies al suport popular, amb 120 mecenes particulars, i una vintena d’empreses i entitats, entre les que es troben el Cercle EURAM de la Safor, el Centre de Desenvolupament Rural “La Safor” (Beniarjó), Aixortà GRT, Bruc Associats, Citric Safor, Gavina Llibres, Pixel Arte i el Grup Radio Gandia.
  


Imatge: Àlex Oltra. 
Llocnou de Sant Jeroni. Setembre de 2012.



L’exposició està plantejada amb l’objectiu de generar un impacte sobre el visitant. Hem perdut alguna cosa important com a poble; aquest fet objectiu, més enllà del dol del moment, l’arrosseguem viu l’any. La sensació de tristor i el desig de canvi no poden quedar, però, lligades al moment de l’incendi i a les dues setmanes posteriors. El missatge ha de ser clar: “hem perdut una part important del nostre territori però volem engegar-nos i començar amb un nou model de territori que el tinga en compte”. La clau de volta rau a un fragment d’un vers de Maria Josep Escrivà -“enllà del foc”-, que parla precisament del verd que arribarà amb el pas del temps (“sempre, sempre venç el verd”).


http://enlladelfoc.wordpress.com/

 


La Muixeranga