dilluns, 13 de juny del 2011

Encomana les Samarretes oficials de "Sí al Valencià" d'Escola Valenciana

A partir del dijous 16 de juny estaran a la venda les samarretes oficials de diferents colors i talles disponibles a 8 € a la seu d'Escola Valenciana (C/ José Grollo 91 baix - Benicalap/València) en horari d'oficina.

Es pot acudir eixos dies per triar la teua samarreta, o si no et va bé passar i vols que te l'envien, pots fer la reserva de talla i color al correu electrònic: escola.v@fev.org o per telèfon al 96 347 27 83 i te l'enviaran a partir del dijous 23 de juny.

El tallatge i el color dependrà de la disponibilitat d'estocatge.

Aquest estiu no et quedes sense la teua samarreta i digues "Sí al Valencià"!!!

Nou eclipsi de lluna el dimecres dia 15



La lluna quedarà eclipsada per complet el proper dimecres. La costa mediterrània, especialment el País Valencià i les illes Balears, serà un dels millors llocs del món per observar el cicle complet.


Segons les dades de l'Observatori Astronòmic Nacional, un organisme dependent del Ministeri de Foment, el punt màxim de l'eclipsi es produirà a les 22.14 hores (hora peninsular).


La durada de l'eclipsi total serà d'1 hora i 41 minuts, encara que tot el procés, inclòs en el mateix les fases anteriors al propi eclipsi (conegudes com a fase parcial i fase penombral), es prolongarà durant més de cinc hores.


La Terra s'interposarà aquest dia entre el Sol i la Lluna, i l'ombra projectada del planeta blau ocultarà completament la Lluna.


L'Observatori Astronòmic ha recordat que, a diferència dels eclipsis de sol, els de lluna no comporten cap risc per a la vista i no requereixen per tant per la seua observació a simple vista de la utilització de cap filtre.


Les mateixes fonts han calculat que el fenomen serà visible a tot Europa, Àfrica, Àsia i Oceania.


A Espanya, la zona on millor s'ha d'observar el cicle complet serà a l'extrem més oriental (costa mediterrània i Illes Balears). A la resta de la península i a les Illes Canàries, excepte el seu començament, es veurà tot el procés de l'eclipsi total .


L'Observatori Astronòmic Nacional ha recordat que cada any es produeixen entre quatre i set eclipsis, incloent els de Sol i de Lluna, i que normalment solen anar acompanyats, de manera que un es produeix transcorregut mig cicle lunar després que l'altre.


En aquest cas, l'eclipsi de lluna de dimecres es produeix entre dos eclipsis parcials de sol: l'eclipsi de l'1 de juny, que va ser visible en l'Est d'Àsia i en els extrems més septentrionals d'Amèrica del Nord i Europa, i l'eclipsi del pròxim 1 de juliol, que serà visible al sud de l'Oceà Índic ia l'Antàrtida.


Segons les dades de l'OAN, al llarg d'aquest segle es produiran 223 eclipsis solars, 68 dels quals seran totals, i 230 eclipsis lunars, dels quals 85 seran totals.


Durant aquest any, hi haurà dos eclipsis lunars totals, el de dimecres i el 10 de desembre, però cap eclipsi total de sol, encara que sí quatre parcials: 4 de gener, 1 de juny, 1 de juliol i el 25 de novembre.

La Muixeranga