divendres, 6 de gener del 2012

La casca valenciana guanya terreny com a dolç del dia de Reis


La tradicional casca valenciana, elaborada a partir de sucre i ametlles, guanya espai dia a dia al totpoderós tortell, d'origen francès, com el dolç preferit per al dia dels Reis Mags.

La casca consisteix en un tipus de massapà de forma circular, farcit de rovell, o de moniato confitat, que porta una pel·lícula blanca a la part superior d'un merengue especial. Una especialitat que porta com a ingredients ametlles, sucre, rovells, rovells confitats, canyella i llima.

Tot i que hi va haver una època en què el tortell es va apoderar de la casca, és molt senzill trobar alguna pastisseria tradicional on poder adquirir-les.
 

A més de la casca valenciana, el tortell de reis és un altre dels dolços per excel·lència que acompanyen les menjades del dia 6 de gener. El tortell és d'origen francès i està elaborat amb una massa dolça circular, com si d'una corona es tractara, farcit de nata o trufa i decorat amb fruita confitada. Segons marca la tradició, en el seu interior s'amaguen diverses sorpreses. En concret són una figureta -que qui la trobe es coronarà com a rei de la taula-, i una fava, que obliga a qui la mossegue a pagar el tortell íntegrament.

La Muixeranga