diumenge, 15 de setembre del 2013

‘Evolvesociety’ : la xarxa social on els usuaris cobren



Es diu Evolvesociety. El funcionament és molt semblant a Facebook: tens un mur, la gent es demana l'amistat, existeix el botó 'm'agrada', el botó 'comenta', pots penjar fotos, vídeos i comentaris. Fins i tot l'aspecte és molt semblant. Evolvesociety, però, té quatre característiques que la converteixen en tot el contrari de Facebook.

 
A continuació les tres primeres característiques d'aquesta nova xarxa social:

1. A diferència de Facebook, aquí no cedeixes la propietat de tot el que publiques al mur. Tal i com s'afirma quan et dónes d'alta: "Tot el que penges a la pàgina és de la teua propietat. I punt". 

2. Esborren la teua IP, de manera que ningú pot saber des d'on penges els comentaris i les fotografies, ni en quina ciutat vius.

3. No accepten anuncis. I no només això. Tampoc es faran estudis de mercat. Això dels estudis de mercat és important. A Facebook és constant però a Evolvesociety no es faran.

I ara la quarta, i important característica: qui s'apunte a aquesta xarxa abans de l'1 de gener sempre hi accedirà gratis. Els que arriben després, hauran de pagar 99 cèntims mensuals (no arriba a 12 dòlars l'any).

Evolvesociety es defineix com una "iniciativa amb ànim de lucre comunitari". El 50% d'aquests 99 cèntims mensuals se'ls quedaran ells. L'altra 50%, però, el destinaran...als usuaris de la pròpia xarxa. La idea és que els diners no només se'ls queden els amos de la xarxa, com passa a Facebook, sinó que també es reparteixen entre els usuaris. Si Evolvesociety funciona, i milions de persones s'apunten, estem parlant de milions de dòlars a repartir.

Funcionarà de la següent manera: com més "m'agrada" reben els comentaris que penges al mur, com més persones comparteixen el que penges, com més comentaris provoques, més diners rebràs. El sistema funciona a base de punts (com més "m'agrada", més punts). I com més punts, més diners. Com més social sigues, millor.

Aquesta idea, poderosíssima, apareixia al llibre "Who Owns de Future", escrit per Jaron Lanier, un dels gurús de la informàtica. Ell és l'home que va inventar el concepte de 'realitat virtual'. El llibre explica el següent: si la nostra activitat a la xarxa provoca beneficis, és just que en rebem una part. Els usuaris de Facebook, per exemple, són de fet treballadors de Facebook, la seua activitat fa milionaris els amos, però no en reben res a canvi. Evolvesociety, com Jaron Lanier, va en la línia contrària: si els usuaris de la xarxa provoquen beneficis, doncs que també en reben una part.

Aquesta xarxa l'ha posat en funcionament David De Graw, membre d'Occupy Wall Street de Los Angeles.

Perquè us feu una idea de quin tipus de gent podeu trobar dins, aquí van els noms d'alguns dels grups de discussió que s'han creat: Monedes Alternatives, Corrupció Política, Deute Bancari. Hores d'ara, doncs, és una xarxa molt polititzada. Però no crec que siguen els únics que acaben fent-la servir. Hi ha una gran massa de la població que, tot i no estar gens polititzada, comparteix la idea bàsica d'aquesta xarxa social: volem conectar-nos sense que ens espien ni facen negoci amb nosaltres. De fet, si de cas, hem de repartir els beneficis generats entre tots, que a fi de comptes és entre tots que construïm les xarxes. Per això es diuen xarxes socials. Dit això, la versió en proves encara no permet cobrar. Estudien, en aquests moments, com convertir els punts que guanyaràs en diners.

Per últim, en l'apartat de contres, dir que hores d'ara l'anglès és la única opció de llengua. Però segur que, molt prompte, les altres acabaran entrant. A Facebook va passar igual.

 

La Muixeranga