dimecres, 28 de setembre del 2011

Presentació del llibre 'Acabaren com Camot'

El dijous 29 de setembre a les 19.00 hores a la Biblioteca Pùblica de Montaverner, Manel Arcos i Martínez, un dels principals experts en el bandolerisme valencià del segle XIX, presentarà el seu últim llibre Acabaren com Camot, un llibre que parla sobre el bandolerisme en temps de Ferran VII (18314-1833) a la governació de Xàtiva (territori format per setanta-cinc pobles de la Costera, la Ribera Alta, la Vall d'Albaida, la Safor i la Valldigna).

'Pa negre' optarà als Oscar


Per primer cop un film en català pot ser candidat a una estatueta.

L'Acadèmia de Hollyood ho decidirà el 24 de gener.

'Pa Negre', d'Agustí Villaronga, podria competir als Oscar en la categoria de millor film en llengua no anglesa. Així ho ha decidit avui l'Acadèmia Espanyola de Cinema. És la primera vegada que un film parlat en català tindrà la possibilitat d'aconseguir un Oscar. Fins ara només una producció catalana hi havia arribat: fou el documental 'Balseros', que va arribar a ser nominat. 'Pa negre' ha obtingut nombrosos guardons enguany: va rebre tretze Premis Guadí i també va obtenir nou premis Goya.

Cada estat que ho vol, i després d'un procés intern, designa un film com a candidat als Oscar en la categoria de millor film de llengua no anglesa. Tots aquests films es presenten a l'acadèmia de cinema nord-americana en versió original i amb subtítols en anglès, i el comitè del premi selecciona, per votació secreta, les cinc candidates oficials que opten al premi. Una setmana abans de l'anunci oficial, es fa pública una llista amb les nou pel·lícules més ben posicionades en la votació. El film ha estat elegit per l'Acadèmia espanyola per davant de 'La piel que habito', de Pedro Almodóvar, i 'La voz dormida', de Benito Zambrano.

'Pa negre' és la versió cinematogràfica de la novel·la del mateix títol, obra d'Emili Teixidor. Ara, Villaronga també s'ha inspirat en unes altres obres de l'escriptor osonenc, com 'Sic transit Gloria Swanson' i 'Retrat d'un assassí d'ocells'.

http://www.vilaweb.cat/noticia/3932878/20110928/pa-negre-seleccionada-anar-oscar.html

La Muixeranga