divendres, 9 de setembre del 2011

Centenari de Sanchis Guarner

Hui divendres, dia 9 de setembre, se celebra el centenari del naixement de Manuel Sanchis Guarner (València 1911/1981). Va ser el primer catedràtic de Valencià de la Universitat de València, fundador de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i signant de les ‘Normes de Castelló’.

Sanchis Guarner és autor d’una obra molt extensa que comprén estudis de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular, centrats en el País Valencià, però també en la resta de l’antiga Corona d’Aragó i la Península Ibèrica. Fou també un dels principals col·laboradors en l’elaboració de l’obra ‘Atlas Lingüístico de la Península Ibérica (ALPI)’.

D’entre les seues obres destaca ‘La llengua dels valencians’, publicat el 1933 i amb múltiples reedicions; la ‘Gramàtica valenciana’ (1950), ‘Els pobles valencians parlen els uns dels altres’, ‘La Ciutat de València’ (1979) i ‘Aproximació a la història de la llengua catalana’ (1980). També va col·laborar en altres obres cabdals, com ara en el ‘Diccionari català-valencià-balear’ o la ‘Història del País Valencià’. L’any 1974 va ser guardonat amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

La Muixeranga