dimecres, 4 de maig del 2011

Un programa sobre llengua en “prime time” a Canal 9

Canal 9 estrena demà dijous a les 22.15 h Trau la llengua, un nou programa divulgatiu sobre l'ús de l'idioma. “Es tracta d'un programa sobre paraules, sobre la gent que les utilitza i sobre com les utilitza; un programa que no dóna lliçons, no corregeix, ni aconsella, només busca complicitats amb l'espectador, i que aquest ho passe bé”, ha explicat el director general de Radiotelevisió Valenciana, José López Jaraba, des de la seua de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, on s'hi ha presentat.

Segons ha informat la cadena, “Trau la llengua arreplega la llengua valenciana parlada, busca entre les seues curiositats i descobreix els seus secrets”. El programa estarà conduït per Eugeni Alemany, que serà “l'encarregat de fer un viatge al voltant d'un tema, convertint-se en el protagonista que conta en primera persona la seua experiència en buscar diferents dialectes, variants poc conegudes i modes poc freqüents d'anomenar a les coses”.

L'espai comptarà amb seccions fixes, com ara una enquesta al carrer; Que vol dir…?, sobre etimologia; o Uvituari, on es mostraran paraules que estiguen caient en desús.

Jaraba ha assegurat que el programa “encaixa perfectament” en la “filosofia” de RTVV, “ja que és la millor forma de posar en pràctica la llei de creació, que diu que, entre els deures de l'ens, hi ha el foment i la protecció de l'ús del valencià”. 

Caldrà fer-li un seguiment ...

Ens posem al Sol, amb precaució

Quan arriba el bon temps, cal recordar que és bo gaudir dels beneficis d’aquesta estació però que cal anar en compte i prendre el sol amb seguretat. I és que són molts els problemes i les malalties de pell relacionades amb una mala exposició solar. Així, per exemple, la incidència del càncer de pell ha obligat a investigar noves vies per controlar aquesta malaltia ja que s’estima que al voltant del 60% dels majors de 65 anys desenvoluparà un càncer de pell i que un 25% d’aquest en patirà més d’un al llarg de tota la seua vida.

La majoria dels experts recorden que la prevenció és la principal estratègia per frenar els efectes adversos de prendre el sol. I, per això, es considera que les campanyes informatives i l’educació pública són les millors possibilitats per insistir en els factors de risc.

Per conèixer les precaucions que hem de prendre, és bo recordar que el farmacèutic és el professional sanitari més proper al ciutadà. El col·lectiu farmacèutic pot assessorar els ciutadans i ciutadanes dels perills que imposa una exposició solar sense protecció i sobre el producte més adequat per a cada tipus de pell i la forma correcta de la seua aplicació.


Els nens, els més exposats
Els nens són la població amb més riscs davant del sol. La seua pell és més sensible que la dels adults, encara no han desenvolupat el sistema natural de protecció i sovint estan més estona sota el sol mentre juguen.
Per a ells la protecció és molt important. Alguns estudis recents han demostrat que la utilització de protectors solars durant la infància pot arribar a disminuir en un 85% el risc de desenvolupar càncer de pell. És important, doncs, usar protectors solars pensats per a nens: especials per a pells sensibles, resistents a l’aigua, a la fricció i amb un factor de protecció solar elevat.

Queixem-nos per la retransmissió manipuladora de TVE del Barça-Madrid



L’actitud i la retransmissió de Televisió Espanyola en el partit Barcelona-Reial Madrid va ser una infàmia periodística. És impossible ser més parcial i tindre més poca vergonya. És per això que aquest bloc recomana a tota la gent que, com nosaltres, s'ha sentit insultada i maltractada per una televisió que, vulguem o no, paguem tots, presente i escriga una queixa a la defensora del telespectador de la cadena. Sergio Sauca i Rubén León (amb la primera entrevista només acabar la semifinal a Iker Casillas demostren no tindre, ni conèixer, la vergonya) van fer la retransmissió més parcial que recordem en la història de la cadena. Sabem que són del Madrid, però només demanem que ho dissimulen.



Vicent Galduf

 
http://blocs.mesvilaweb.cat/vicentgalduf

La Muixeranga