diumenge, 25 de novembre del 2012

L’orografia de la Safor i la Marina, causa de les altes precipitacions



En les comarques valencianes de la Safor i de la Marina Alta plou alguns anys més que a moltes zones de Galícia.

Així, els registres acumulats en l'últim any -del 16 de novembre de 2011 al 14 de novembre d'aquest any- en llocs com la Vall de la Gallinera o l’Atzúvia, són de 1.229 i 1.452 litres.

El factor geogràfic és essencial en el clima valencià: el relleu, l'exposició de les valls als vents humits del mar i la direcció d'aquests vents són les claus que marquen les acusades diferències espacials de la precipitació.

Estudiant les xifres es pot concloure que resulta determinant l’existència de muntanyes que facen de parapet i retinguen els núvols carregats d'humitat. Per exemple, la mitjana anual a València és de 454 l/m2. A Sueca, amb la serra de Corbera a l'esquena, la mitjana s'eleva a 601 l/m2 i més al sud, on hi ha elevacions de fins a 1.000 metres a escassos 15 quilòmetres de la costa (el circ de la Safor), la precipitació mitjana anual supera els 800 l/m2. Meteoròlegs i aficionats a aquesta ciència anomenen a la zona, sense ànim d'ofendre, com «l'orinal», el lloc on sempre descarrega la pluja.

La Muixeranga