dimecres, 25 d’abril del 2012

25 d’Abril



Totes i tots els valencians coneguem i no oblidem una desfeta cabdal a la nostra història com va ser la batalla d'Almansa i, sobretot, les seues conseqüències, que encara avui venim patint, diguem-li per eixample, retallades!

És necessària la difusió i divulgació que totes i tots hem de donar-li, per tal d'aconseguir plenament l’anterior objectiu. No sols pel que fa a les valencianes i els valencians!

En la Batalla d'Almansa (25 d'abril del 1707), les tropes de Felip V (nét de Lluís XIV de França) derroten les de l'arxiduc Carles d'Àustria en el context de la Guerra de Successió. Això comportarà que Castella ocupe el Regne de València per dret de conquesta, i així aquest perd tots els furs concedits fins aleshores i li són imposats els Decrets de Nova Planta.
Al País Valencià, avui dia encara perdura la dita “Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança”, rememorant aquesta derrota. Altres dites com ara "De ponent, ni vent, ni gent, ni casament" hi poden estar relacionades, encara que el seu origen siga diferent a la derrota d'Almansa.

Bon 25 d'abril de 2012 per a totes i tots!

La Muixeranga