dimarts, 21 de desembre del 2010

Cada any pitjor.

El Consell va dedicar 27 milions d'euros a l'esport el 2010 i rebaixarà a 15,5 el 2011 - La xifra de 5,26 euros d'inversió per habitant és la segona més baixa de tot Espanya.

La inversió en esport per habitant al País Valencià segueix en descens en 2010. Si fa només dos anys, el Consell va invertir 7,81 euros per habitant en matèria esportiva, aquest any la quantitat baixa fins als 5,26 euros, segons l'informe elaborat per la revista Esportistes-que edita la Federació Espanyola de Municipis i Províncies -, mentre que la mitjana nacional s'estableix en 14,14 euros. Això el situa en la penúltima posició d'Espanya, només per davant de Canàries.
Aquesta inversió puja fins als gairebé 27 milions d'euros, lluny de comunitats com la catalana, amb 99 milions, o l'andalusa, amb 93. El País Valencià és la desena comunitat autònoma en pressupost dedicat a matèria esportiva, tot i ser la quarta per nombre d'habitants.
D'aquesta manera, també li avancen en inversió Madrid, Castella-la Manxa, Navarra, Galícia, Astúries, Extremadura o Castella i Lleó. I tot això, tot i que moltes comunitats autònomes, a l'hora de redactar els seus pressupostos, van coincidir i van reduir les partides dedicades a l'esport en un any en el qual moltes administracions autonòmiques han passat per dificultats econòmiques a causa de la crisi en la qual segueix immers el país.
No obstant això, davant baixades que arriben, com a molt, el 32 per cent-en el cas d'Andalusia, que passa d'una inversió de 20,92 euros a 11,31 -, la que va a dur a terme el Consell que presideix Francisco Camps serà del 60 per cent, la retallada de major magnitud de totes les practicades a Espanya.
El cas de Navarra, que lidera la inversió per habitant amb 80,17 euros, és estrany a Espanya ja que és una de les poques comunitats autònomes en què creix la despesa en esport, amb un augment de gairebé un 60 per cent respecte a 2009.

Més baixada el 2011
El descens en inversió continuarà el 2011 ja que el Consell ha inclòs en els pressupostos per al proper any un apartat d'inversió dedicat a l'esport de només 15,5 milions d'euros. Des de 2008, quan es van destinar més de 38 milions d'euros a la pràctica esportiva, que convertien a l País Valencià en la sisena  comunitat d'Espanya que més diners destinava a l'esport, la caiguda no ha tingut fre i s'ha passat als 29 milions en 2009, els 27 d'aquest exercici i els 15,5 previstos per al proper any.
Segons denúncia el PSPV-PSOE, "es certifica la defunció de les competències en matèria esportiva de la Generalitat". El Consell Valencià de l'Esport veu reduït el seu pressupost en un 42 per cent. La Fundació Proesport, que gestiona la concessió de beques per a esportistes, té un pressupost de manteniment de 100.000 euros, equivalents als diners que destina la Generalitat per a beques. La partida dedicada a les ajudes per a la promoció de l'esport fora de l'horari lectiu, la convocatòria s'ha publicat al desembre en comptes de al juny o al setembre, és lleugerament inferior als 100.000 euros, el que equival a menys de 50 euros per a cada un dels centres educatius valencians.
Aquests tres dades, inclosos en la valoració que fa dels pressupostos en matèria d'esports Jeannette Segarra, portaveu d'esports del grup parlamentari socialista, són una mostra "del desmantellament del servei esportiu que presta la Generalitat, deixant a la seua sort al teixit esportiu de la Comunitat Valenciana ", segons paraules de la diputada socialista.
El descens en la inversió en l'esport base contrasta amb els 1,7 milions d'euros que es deixa la Generalitat en el Màster de Castelló de Golf, xifra que roman estable des de 2008 tot i les contínues baixades en el pressupost, i el manteniment dels 1,6 milions que destina a la Diputació de Castelló, partida que tampoc ha baixat respecte l'any anterior.
De la mateixa manera, es mantenen les inversions en infraestructures esportives en pobles governats pel Partit Popular com Xàtiva, Alcoi, la Nucia i Dénia. De la Ciutat de l'Esport, un dels projectes emblemàtics de la legislatura, no es parla.

"Amb els nostres diners es promociona a altres com Ecclestone i companyia"

L'esport base és el principal afectat d'una política "basada en la promoció de veure l'esport que altres fan amb els nostres diners", va afirmar de manera rotunda la diputada del PSPV-PSOE Jeannette Segarra.
"Els impostos dels ciutadans no serviran per promocionar l'esport de base, aniran destinats a espectacles esportius", va continuar. "El desequilibri i el contrast entre l'esport professional i el de base s'incentiva per lucre d'alguna iniciativa privada sospitosa, i s'abandona als ajuntaments i les federacions esportives en la tasca de fomentar l'esport de base", va denunciar la diputada.
En repassar les pàgines dels pressupostos que dedica el Consell a l'esport, Segarra ha apuntat que "la consellera es nega a veure la realitat, sense voler entendre la situació tan delicada que estan vivint les federacions esportives, els clubs esportius i l'esport escolar" i qualificar a la conselleria com "minvant".
"El Circuit del Motor té una partida en el pressupost de 8 milions, el doble que per a l'esport base", en paraules de l'encarregada de l'esport en el grup socialista.
Per Segarra, la deixadesa del Govern Valencià pel que fa a l'esport popular és perquè "l'Edèn esportiu valencià només existeix en els somnis i lucinacions olímpiques del Molt Honorable com van ser els Jocs Europeus, la final de la Champions League o els mateixos Jocs Olímpics ".

La Muixeranga