diumenge, 6 de febrer de 2011

La mare de totes les batalles

Pittsburgh Steelers i Green Bay Packers disputaran aquesta nit l'edició número 45 de la Superbowl, el títol que atorga el regnat de la NFL, la Lliga Professional de Football, durant un any.

No hi ha un partit que suscite tanta passió, que siga capaç de paralitzar un país sencer com els Estats Units -hi haurà més de 105 milions de telespectadors-, ni que reuneixa tants al·licients al seu voltant -s'esperen més d'un bilió d'apostes a tot el món-. És la mare de totes les batalles. Entre altres coses, perquè és la batalla final, la decisiva, la que posa en joc un dels títols més prestigiosos del món: el trofeu Vince Lombardi.

Però aquesta edició de la Superbowl, la primera que no comptarà amb cheerleaders, perquè cap dels dos equips tenen grup d'animadores, ja s'ha cobrat els primers ferits. La tempesta de vent i neu que castiga, sorprenentment l'estat de Texas, té a Dallas sumida en un mantell blanc de més de 10 centímetres. La neu acumulada al sostre del Cowboys Stadium va provocar una allau que va produir set ferits, un d'ells de caràcter greu.

Per l'hora del partit, cap a les dues de la matinada a Espanya, s'espera neu, però el sostre retràctil de l'estadi fa que no perille la celebració del xoc. El Cowboys Stadium, el quart més gran de la NFL, podria registrar la millor entrada a la història d'una Superbowl, superant els 103.985 del Rose Bowl a Califòrnia en el Steelers-Los Angeles Rams de 1980, i fins i tot s'espera que se supere el rècord històric d'un partit de la NFL, en poder d'un Dallas Cowboys-New York Giants amb 105.121, precisament en l'escenari de la final d'avui.

Dues potències defensives

Per al partit, les apostes estan lleugerament a favor dels Steelers, més experts que uns puixants Packers que es van ficar a última hora en els playoffs. Pittsburgh té un gran equilibri entre atac i defensa, i és, sobretot en aquest punt, on radica el seu major poder. Són la segona millor defensa de la Lliga.

En atac, els Steelers estan dirigits pel seu quarterback Ben Roethlisberger, que viurà la seua tercera final i busca el seu tercer títol. Roethlisberger, QB titular de Pittsburgh des de 2004, té en els receptors Mike Wallace i Hines Ward als seus millors socis. L'equip de Mike Tomlin, l'entrenador més jove a guanyar la Superbowl, té una baixa d'importància, Maurkice Pouncey.

Els Packers afronten la seua sisena final després d'haver sorprés en els playoffs. Aaron Rodgers és el seu mariscal de camp i serà la seua primera Superbowl després de convertir-se en el millor substitut del llegendari Brett Favre. Green Bay té la cinquena millor defensa de la Lliga i compta amb dos dels millors linebackers de la NFL, Clay Mathews i AJ Hawk. L'entrenador, Mike McCarthy, va néixer a Pittsburgh i va créixer com a fan dels Steelers.

Estem en període del fenomen "La Nena"


Article del meteoroleg José Antonio Maldonado (www.eltiempo.es)

Fa uns quants segles els pescadors peruans van descobrir un anòmal fenomen en les aigües del Pacífic oriental, no llunyanes a les seues costes, en què tiraven les seues xarxes, que els va cridar l'atenció. Observaren que el corrent proper al litoral que es desplaça de sud a nord en aquesta zona d'aquest oceà, s'escalfava, de vegades, al final de desembre (dates properes al Nadal i per això batejaren al fenomen amb el nom de "El Nen", en record al Nen Jesús) i això es mantenia durant setmanes o, fins i tot, mesos i incidia en què els bancs de peixos s'allunyaren cap al sud. De ben segur, que aquesta circumstància es vindria produint des de feia milers d'anys (s'han trobat proves geològiques que així ho testifiquen) encara que no es tenia constància de la mateixa i no va ser fins a finals del segle XIX, coincidint amb la creació dels Serveis meteorològics, quan se li va començar a prestar certa atenció (no massa per aquestes dates), igual que a altres esdeveniments meteorològics, com, per exemple, els monsons, que produïen alteracions significatives pel que fa al clima que es considerava habitual en determinades zones. El fenomen "El Niño" també es coneix amb el nom de ENSO que són les sigles en anglès de "El Niño-Southem Osscilation".


Donada la interrelació existent entre les aigües oceàniques i l'atmosfera, sobre la qual cosa hi ha moltíssim d'investigar encara, avui dia s'ha arribat a la conclusió que tant "El Niño" com "La Niña" (el fenomen contrari, és a dir, el refredament d'aquest corrent) repercuteixen, a més de les característiques meteorològiques d'algunes regions entre les que, en contra del que a vegades es comenta, sembla descartada Espanya (almenys, amb els coneixements actuals), en la temperatura global del Planeta.

Doncs bé, després d'haver desaparegut l'últim episodi de "El Niño" que va estar en actiu durant el 2009 i el primer semestre de 2010, es vénen observant des de juliol les característiques de "La Niña", fenomen que està resultant en aquesta ocasió bastant forta (dels més intensos registrats últimament) pel que fa a la incidència atmosfèrica a les zones afectades (pressió, vents, nuvolositat ...) i d'intensitat moderada o forta pel que fa a les aigües oceàniques (recordem que es tracta del Pacífic tropical) de forma que la temperatura mitjana a la part oriental i central del mar ha arribat a trobar 1,5 º C per sota de la normal. Les precipitacions han augmentat en les zones orientals asiàtiques properes al Tròpic, principalment, al sud-est del continent, Filipines i, com tenim ben present en la nostra memòria, a Austràlia, on s'han produït tremendes inundacions i un fortíssim huracà de categoria 5.

D'acord amb els models de predicció, aquest episodi de "La Nena" s'anirà debilitant cap al final de març i tendirà a anar desapareixent durant els mesos d'abril i maig. Sobre com vagen a evolucionar després aquest tipus de fenòmens no podem avançar res, senzillament, perquè no ho sabem. Els models no poden determinar el comportament dels mateixos a més llarg termini.

Arriba la bici sense cadenesUn enginyer hongarés ha aconseguit substituir el tradicional engranatge dels cicles per un sistema de cables

¿Cadena tradicional de bicicleta que se n’ix i ho ompli tot d'oli? Això pot esdevenir una experiència del passat gràcies al nou velocípede Stringbike, inventat per un enginyer hongarés.

El nou sistema substitueix les cadenes per un cablejat, que transmet la potència motriu cap a la roda de darrere de la bicicleta mitjançant unes politges mòbils i un plat modificat.

L'inventor, Róbert Kohlhéb, explica que la politges mòbils i els discos que substitueixen el tradicional plat transmeten la força cap a la roda de darrere a través de cordes, que no necessiten ser lubricades i que poden ser utilitzades fins a uns 10.000 quilòmetres sense canvis.

"Aquestes cordes són de polietilé combinat amb un material molt semblant al tefló utilitzat en els esports aquàtics o pels alpinistes", ha afegit l'inventor.

Enfront de la solució tradicional, la propulsió es realitza a través dels dos pedals, ja que el sistema té una construcció simètrica, donant el mateix treball a les dues cames.

"Es tracta d'un sistema senzill", va assegurar l'enginyer, explicant que "la simetria de la bicicleta, ja que els dos pedals compten amb el seu propi sistema, fa que la roda del darrere reba una càrrega igual dels dos costats".

El sistema "no conté una mecànica complicada, pel que no necessita ser tan previngut en l'ús diari", va afirmar, encara que va reconéixer que en veure l'invent "molts es pregunten com podran pedalar amb aquestes bicicletes".

Les primeres Stringbike, fabricades per l'empresa hongaresa Schwinn-Csepel, apareixeran als carrers al març pròxim en forma dels models "city" (passeig) i "trek" (tot terreny).

L'ús de les bicis té molts avantatges, va assegurar Kohlhéb, ja que com "els dos pedals poden calibrar d'una manera diferent, podria ser utilitzat en la medicina per rehabilitació, per tots aquells que necessiten reforçar més una de les seues cames que l'altra".

"Ja registrem cert interès per part de metges i esportistes", va subratllar.

Una altra dels avantatges és que el canvi pot ser utilitzat mentre un pedaleja i en general l'avanç té una sensació de ser més suau i més potent en les pujades, que amb les bicicletes tradicionals.

Una curiositat del nou sistema, al qual cal acostumar durant l'ús, és que al pedalar cap enrere la bicicleta es mou cap endavant.

Aquests primers models disposen d'un sistema de 19 velocitats, anomenades "posicions" per l'inventor.

Una data per a la fabricació en sèrie encara està per definir i per ara només s'estan muntant els primers models, encarregats a un preu de 2.000 euros.

"Estem en la fase de presentació de la bicicleta a diferents esdeveniments com fires, exposicions, conferències sobre innovació, però ja tenim contactes amb comerciants", va afegir Kohlhéb.

L'enginyer espera "poder iniciar la fabricació en grans quantitats, el que significaria també poder baixar el preu, una mica per ara determinat pel treball invertit i el cost de les peces utilitzades".

Després que surti la primera sèrie "hi ha un gran potencial de desenvolupament, modificant les peces del sistema. Per exemple augmentant el confort de pedaleig i ampliant les àrees d'utilització", ha indicat.

D'altra banda, l'enginyer va ressaltar que després dels primers anuncis el major interés per la bicicleta a la seua pàgina web procedeix de Rússia i Espanya, una cosa que va qualificar de "sorprenent, ja que allà encara no l'hem presentada".

La Muixeranga