dimecres, 7 de setembre del 2011

La importància de les sabatilles esportives

Durant 14 anys el Centre de medicina esportiva de Lió (França) ha estat estudiant les lesions dels joves esportistes i dels esportistes professionals.

L'estudi ha establert que la millor mesura a prendre és la prevenció ... i unes bones sabatilles esportives.


Colps, caigudes, desgast i esquinços

El 18 per cent dels esportistes d'entre 8 i 12 anys ja té lesions de taló. El cartílag del turmell dels futbolistes no respon bé als cops i el 25 per cent dels professionals han descobert ells mateixos que és un punt especialment feble.

També el cartílag de la delicada articulació del genoll pot resultar danyat de forma irreparable i si no es prenen les precaucions adequades des de la infància (10-12 anys), això pot causar una artritis òssia prematura. Tampoc el maluc escapa a aquests danys i especialment quan està cansat, el jugador corre el risc de patir fractures com a resultat de les caigudes o col·lisions.

D'acord amb l'estudi, els futbolistes que porten jugant més de deu anys experimenten un creixement irregular dels ossos de la tíbia o del taló. Això és el que es coneix com "peu de futbolista", una deformació causada per les sabates amb soles i formes massa flexibles.

Protegir, subjectar, estabilitzar, absorbir

Si una sabatilla és massa rígida, dificulta el moviment. Si és massa flexible, incrementa el risc de lesions i esquinços.

Un bon calçat esportiu ha de complir quatre requisits:

• En primer lloc, ha de proporcionar protecció contra factors externs: resistir els impactes de la pilota o d'un altre jugador, defensar de la irregularitat del terreny i mantenir el peu calent i sec, fins i tot amb pluja i fred intens.

• Ha de donar subjecció al peu, i en especial a l'articulació del turmell, per evitar esquinços, inflor i altres problemes que poden fins i tot afectar el genoll.

• També ha de proporcionar una bona estabilitat al jugador, de manera que no rellisqui en sòl mullat o no ensopeguin amb superfícies massa seques.

• Finalment, cal esmorteir els cops, especialment els que pateixen els jugadors de voleibol i bàsquet que contínuament estan saltant.

Peus secs

Per evitar molèsties menors, però doloroses, com ampolles, esquerdes o "peu d'atleta" (infecció per fongs), el calçat ha de permetre l'evaporació de la suor i evitar que penetre la humitat exterior. El material ideal és el cuir, que pot haver estat impermeabilitzat per evitar que es xope quant ploga.

Escola pública


És setembre, i els pares i les mares valencians han de fer la compra: uniformes, material escolar, llibres de text... Per a pal·liar aquesta càrrega, Compromís insta al Consell que assumisca aquestes depeses per a aconseguir la gratuïtat total a les escoles públiques.

A punt de començar el curs escolar, molts pares es pregunten per a quan una educació veritablement gratuïta. Les despeses que els progenitors han d'assumir en aquest mes de setembre suposen per a molts una gran dificultat. Als uniformes escolars cal sumar el material escolar i els llibres de text, que la majoria de voltes es renoven cada dos o tres anys. Aquests fets deixen en evidència que no ens trobem davant d'una educació tan pública com el seu nom indica. 

Tot i que la Constitució Espanyola estableix a l'article 27.4 que l'ensenyament bàsic és obligatori i gratuït, les despeses addicionals impliquen una càrrega més per als valencians. En eixe sentit, la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha presentat en les Corts una proposició no de llei per a prendre les mesures necessàries per a garantir la gratuïtat total dels llibres de text a tota la població escolar que curse els estudis obligatoris en centres mantinguts amb fons públics. 

Amb l'objectiu d'aconseguir eixe benefici per als escolars, Compromís insta al Consell a incloure des del any 2012 les partides pressupostàries necessàries que garantisquen la gratuïtat total dels llibres en cadascun dels exercicis. Per a Oltra, “en temps de crisi és quan la ciutadania més necessita de l’acció dels seus governs” i, des d'aquesta perspectiva, la coalició Compromís creu que “ara més que mai s’ha de fer una aposta decidida per l’educació pública i gratuïta”.
 
Oltra ha assenyalat que “la Conselleria d’Educació, mitjançant ordres publicades al DOCV, estableix un mecanisme per subvencionar part de les despeses que suposa l’adquisició dels llibres de text als col·legis valencians per part de l’alumnat”. Malgrat que l’ordre fa referència a la gratuïtat dels llibres de text, segons la portaveu adjunta de Compromís, “el terme es queda sols en una mera enunciació, ja què de fet, les ajudes no acompleixen esta finalitat i són tan sols una ajuda que cobreix només una part de la despesa que els pares i mares valencians han de fer front curs rere curs”.

La Muixeranga