divendres, 10 de desembre del 2010

Benvinguda operació Galgo

Marta Domínguez a la reunió de Barcelona del 2009. / Foto: G.M
Per Jordi Camps.
(Publicat a: elpunt.cat)
Benvinguda siga l'operació contra el dopatge engegada per la Guàrdia Civil, que ha estat anomenada Galgo i que es va conèixer ahir. Benvinguda perquè sempre s'ha d'agrair que els organismes corresponents vetlen pel joc net en tots els àmbits de la societat. També en l'esport. Aquesta vegada, a més, a diferència del que va passar el 2006 amb l'operació Puerto, hi ha una base legal, la llei espanyola antidopatge, que només era un projecte quan va esclatar l'operació en què hi va haver implicats, principalment, ciclistes. Ara és el torn de l'atletisme, principalment. Tots aquells que fa quatre anys es queixaven que només es perseguia els ciclistes deuen estar contents. Potser només ho estan a mitges. Ara deuen pensar que per què no es fa el mateix amb els futbolistes o els tennistes. Temps al temps. Val més de mica en mica i tard, que mai.

En tot cas, el que cal esperar és que aquesta operació Galgo no acabe com la Puerto  –que, de fet, no ha acabat, més aviat està al ciberespai inexplorat de la justícia–. Cal esperar, cal exigir, resultats. Com n'hi va haver en l'operació Grial del novembre del 2009, la que va fer caure del pedestal el marxador Paquillo Fernández. Un positiu o una xarxa de traficants desvelada no ha de ser una mala notícia. Si sabem que existeixen, és bo que es descobrisca. I no val a dir que valdria més dedicar els esforços de la Guàrdia Civil a altres coses. El dopatge no només és fer trampes en l'esport, sinó que és atemptar contra la salut dels esportistes. I tampoc s'hi val a dir que, en tot cas, és un problema de salut personal de l'esportista que es dopa. Si fem servir els campions com a exemple de futur per als joves, quin exemple dóna un campió dopat?

A Espanya, a més, com que s'usen de manera descarada els èxits esportius com a element de la projecció internacional que no s'aconsegueix en altres àmbits, els casos de dopatge en què hi ha implicats estrelles de l'esport, es prenen com una ofensa a l'orgull nacional. I en qualsevol ofensa a l'orgull nacional hi ha d'haver un culpable exterior. Esperem amb delit les noves entregues de l'operació Galgo. Des de la presumpció d'innocència de Marta Domínguez i de les altres persones implicades –de la d'Eufemiano Fuentes ja costa creure-hi més–, només cal desitjar que la Guàrdia Civil i els organismes corresponents facen bé la feina i s'aclarisca tot. I si algun nom, medalla, palmarès, en surt tacat, doncs a aguantar-se. No seria el primer ni serà l'últim. El dopatge existeix. Organitzat o desorganitzat. A petita o gran escala. No s'ha d'oblidar, però, que per molts casos de dopatge que es descobrisquen, sempre hi haurà molts més esportistes nets.
 

Per al diumenge pel matí

El proper diumenge 12 de desembre a les 12.00 hores a l'auditori Luis Peiró. 

L'Orquestra Simfònica ATRIVM estrena a Montaverner l'adaptació que han realitzat de l'obra del compositor rus Sergéi Prokófiev "Pere i el Llop".  

L'entrada serà gratuïta.
Aquesta adaptació ha estat feta pensant en els més menuts, per això a més d'assistir al concert, els xiquets i xiquetes del C.P. Dr. Esplugues treballaran a la classe de música amb materials preparats especialment per a l'ocasió, de forma  que entenguen molt millor la història i puguen passar-s'ho molt bé amb l'espectacle.

El muntatge que presenta l'orquestra ATRIVM és un concert escenificat, on a més dels músics, un narrador i diversos actors ens guiaran durant tota l'obra. És una obra especialment recomanada per a que els pares i iaios porten els xiquets i xiquetes a gaudir amb la música clàssica, ja que no tindran ni un moment per avorrir-se.

La Muixeranga