dilluns, 28 de febrer del 2011

Programes plurilingües d'ensenyament en valencià d'ESCOLA VALENCIANA

Escola Valenciana va presentar aquest cap de setmana el document L'escola valenciana, un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià, un treball elaborat per la Unitat per l'Educació Multilingüe i que arriba després de mesos de contactes entre la mateixa Escola, la comunitat educativa i els agents socials, per tal d'aconseguir “un nou consens educatiu”.

Els responsables del document conclouen que els programes d'ensenyament “òptims” són els que corresponen a les anomenades línies en valencià: Programes Plurilingües d'Ensenyament en Valencià (PPEV) i els Programes Plurilingües d'Immersió Lingüística (PPIL).

Respecte a la línia en castellà, Escola creu que hauria d'incorporar-hi almenys un 50% d'ús vehicular de valencià.

Pel que fa a la incorporació “eficient” de l'anglés, l'entitat cívica proposa dues vies. En el cas “ideal”, el dels programes plurilingües d'ensenyament en valencià, s'aposta per consolidar el valencià i l'anglés des d'infantil i primer cicle de primària, tot introduint la llengua amb major presència social (el castellà) a partir dels 7 anys. 

En aquest cas l'anglés comptaria amb un 25% d'ús vehicular des dels tres anys.

“L'objectiu és proporcionar als alumnes una igual competència en valencià i castellà i el domini funcional de dues llengües estrangeres”, s'apunta en el treball.

A parer de Vicent Pascual, especialista d'educació plurilingüe, “el valencià no és un problema en els estudis de les xiquetes i xiquets valencians sinó més aviat la condició necessària per a l'excel·lència”.

A l'acte va assistir una àmplia representació de la comunitat educativa, agents socials, entitats i partits polítics: l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Consell Valencià de Cultura, les cinc universitats públiques valencianes, la delegació del govern espanyol, Intersindical, CCOO, UGT, CSIF, Confederació Gonçal Anaya, Moviments de Renovació Pedagògica, Associació de Directors de Secundària, PSPV-PSOE, EUPV, Bloc, IPV, ERPV, diputats autonòmics i estatals, directors de centres educatius, les coordinadores comarcals d'Escola Valenciana, els cinc presidents que han dirigit Escola Valenciana i altres representants d'associacions i empreses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga