dimecres, 7 de setembre del 2011

La importància de les sabatilles esportives

Durant 14 anys el Centre de medicina esportiva de Lió (França) ha estat estudiant les lesions dels joves esportistes i dels esportistes professionals.

L'estudi ha establert que la millor mesura a prendre és la prevenció ... i unes bones sabatilles esportives.


Colps, caigudes, desgast i esquinços

El 18 per cent dels esportistes d'entre 8 i 12 anys ja té lesions de taló. El cartílag del turmell dels futbolistes no respon bé als cops i el 25 per cent dels professionals han descobert ells mateixos que és un punt especialment feble.

També el cartílag de la delicada articulació del genoll pot resultar danyat de forma irreparable i si no es prenen les precaucions adequades des de la infància (10-12 anys), això pot causar una artritis òssia prematura. Tampoc el maluc escapa a aquests danys i especialment quan està cansat, el jugador corre el risc de patir fractures com a resultat de les caigudes o col·lisions.

D'acord amb l'estudi, els futbolistes que porten jugant més de deu anys experimenten un creixement irregular dels ossos de la tíbia o del taló. Això és el que es coneix com "peu de futbolista", una deformació causada per les sabates amb soles i formes massa flexibles.

Protegir, subjectar, estabilitzar, absorbir

Si una sabatilla és massa rígida, dificulta el moviment. Si és massa flexible, incrementa el risc de lesions i esquinços.

Un bon calçat esportiu ha de complir quatre requisits:

• En primer lloc, ha de proporcionar protecció contra factors externs: resistir els impactes de la pilota o d'un altre jugador, defensar de la irregularitat del terreny i mantenir el peu calent i sec, fins i tot amb pluja i fred intens.

• Ha de donar subjecció al peu, i en especial a l'articulació del turmell, per evitar esquinços, inflor i altres problemes que poden fins i tot afectar el genoll.

• També ha de proporcionar una bona estabilitat al jugador, de manera que no rellisqui en sòl mullat o no ensopeguin amb superfícies massa seques.

• Finalment, cal esmorteir els cops, especialment els que pateixen els jugadors de voleibol i bàsquet que contínuament estan saltant.

Peus secs

Per evitar molèsties menors, però doloroses, com ampolles, esquerdes o "peu d'atleta" (infecció per fongs), el calçat ha de permetre l'evaporació de la suor i evitar que penetre la humitat exterior. El material ideal és el cuir, que pot haver estat impermeabilitzat per evitar que es xope quant ploga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga