dimecres, 7 de setembre de 2011

Escola pública


És setembre, i els pares i les mares valencians han de fer la compra: uniformes, material escolar, llibres de text... Per a pal·liar aquesta càrrega, Compromís insta al Consell que assumisca aquestes depeses per a aconseguir la gratuïtat total a les escoles públiques.

A punt de començar el curs escolar, molts pares es pregunten per a quan una educació veritablement gratuïta. Les despeses que els progenitors han d'assumir en aquest mes de setembre suposen per a molts una gran dificultat. Als uniformes escolars cal sumar el material escolar i els llibres de text, que la majoria de voltes es renoven cada dos o tres anys. Aquests fets deixen en evidència que no ens trobem davant d'una educació tan pública com el seu nom indica. 

Tot i que la Constitució Espanyola estableix a l'article 27.4 que l'ensenyament bàsic és obligatori i gratuït, les despeses addicionals impliquen una càrrega més per als valencians. En eixe sentit, la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha presentat en les Corts una proposició no de llei per a prendre les mesures necessàries per a garantir la gratuïtat total dels llibres de text a tota la població escolar que curse els estudis obligatoris en centres mantinguts amb fons públics. 

Amb l'objectiu d'aconseguir eixe benefici per als escolars, Compromís insta al Consell a incloure des del any 2012 les partides pressupostàries necessàries que garantisquen la gratuïtat total dels llibres en cadascun dels exercicis. Per a Oltra, “en temps de crisi és quan la ciutadania més necessita de l’acció dels seus governs” i, des d'aquesta perspectiva, la coalició Compromís creu que “ara més que mai s’ha de fer una aposta decidida per l’educació pública i gratuïta”.
 
Oltra ha assenyalat que “la Conselleria d’Educació, mitjançant ordres publicades al DOCV, estableix un mecanisme per subvencionar part de les despeses que suposa l’adquisició dels llibres de text als col·legis valencians per part de l’alumnat”. Malgrat que l’ordre fa referència a la gratuïtat dels llibres de text, segons la portaveu adjunta de Compromís, “el terme es queda sols en una mera enunciació, ja què de fet, les ajudes no acompleixen esta finalitat i són tan sols una ajuda que cobreix només una part de la despesa que els pares i mares valencians han de fer front curs rere curs”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga