dijous, 21 d’abril del 2011

Ball de La Bandera: coincidència històrica

Enguany es produeix un fet històric: el pròxim dilluns 25 d’abril, si l’oratge ho permet, es realitzarà el Ball de la Bandera a Montaverner, el meu poble, i a Beniarjó, el poble on es troba l’escola on treballe.

A continuació, un poc d’informació que he trobat a Internet:

  •       MONTAVERNER:
Des de la seua instauració oficial com a festa, ja fa tres segles, la celebració que Montaverner dedica a Sant Blai, o 'Festa dels Fadrins', en commemoració del suposat miracle que comportà el guariment dels malalts de diftèria, ha anat canviant al llarg del temps, encara que manté essencialment alguns dels seus aspectes originaris: la celebració diumenge i dilluns de Pasqua.

Sempre ha estat organitzada, a càrrec de 2 festers i 2 acompanyants, que segons resa la tradició han de ser fadrins.

Aquesta festa té els següents càrrecs: Capità, Alferes, i dos acompanyants.

L'acte més important de la festa és la "ballà de la bandera", en la Plaça Major, una bandera amb la imatge de Sant Blai.

Un poc d’història:

“Tots els anys se celebra el segon dia de Pasqua de Resurrecció la Festa del Miracle de Sant Blai Bisbe i Màrtir, que va fer en Montaverner a l’any 1678, amb l’alliberament d’un contagi de garrotillo (malaltia de gola, on es feien nafres que ofegaven). En pocs dies van morir 14 persones, d’un total de 30 cases que hi havien aleshores. En tant gran aflicció invocaren el Patrocini de San Blai, del qual no tenien imatge i acudiren a la parròquia de Bèlgida, pel camí de Bélgida, on va eixir el retor de dita parròquia i rebent en processó tot el lloc, varen ficar la imatge en el tabernacle, entrant a Montaverner en processó pel carrer major cap a d’alt fins arribar a l’església, i en la primera casa del carrer Major, tragueren una xiqueta d’uns déu anys malalta de dit accident moribund que amb nafres en la gola, no li podia passar el menjar, així que es va aclamar al Sant, assolint la seua cura, igual que en els altres malalts que hi havia al poble, que era en quasi totes les cases.

Hi ha documents escrits que corroboren tot aquest miracle: Llibre del Doctor Esplugues, Còpia de l’Acta notarial i després al llibre de defuncions.”











 
  •      BENIARJÓ:
Cada 25 d'abril se celebren les festes en honor de sant Marc en què es ballen les danses conegudes com el Ball de la Bandera i les Caixes de sant Marc, ambdues amb origen a la Florència del segle XV.

El tradicional Ball de la Bandera, previ a la processó, actualment està a càrrec de Miguel Angel Miñana Mascarell, ‘Huma’, fill, a la plaça Major. Miñana va arreplegar el relleu l’any 2006, després de la mort de son pare, un any abans.

La dansa, que consisteix a rodar la bandera per diferents parts del cos, simbolitza el martiri de Sant Marc, i es creu que va ser introduïda al segle XIV des d’Itàlia pel cavaller Ausiàs March, senyor de Beniarjó.

Després parteix des de l’església parroquial la processó amb la imatge de Sant Marc, encapçalada per les ’caixes’, amb molts xiquets que garanteixen el futur de la festa. 

La bandera actual s’estrenà l’any 1997, data del 600 aniversari del naixement d’Ausiàs Marc , i és còpia exacta de l’anterior.  La bandera pesa 29 Kg.

Es tracta de la manifestació històrica cultural popular més antiga de la Safor. 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga