dimecres, 23 de febrer del 2011

Videojocs contra l'obesitat

L'activitat física dels nous videojocs contrasta amb la imatge sedentària del comandament i el sofà.


Els videojocs actius poden ser útils per a fer programes d'exercici físic personalitzats i aconseguir una major adherència al tractament en els nens obesos, ja que són "més feliços" i se senten "més motivats" que amb l'exercici tradicional.

Aquesta és una de les conclusions d'un estudi sobre l'eficàcia en la població infantil i adolescents de les anomenades "plataformes exergaming" per a realitzar exercici i millorar la seua salut i forma física.

L'estudi està sent desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València, la Jaume I de Castelló, la Universitat de València, l'Hospital General de València i el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

Segons Juli Valero, pediatra de l'Hospital General de València, encara que la despesa energètica amb l'exercici físic convencional és el doble que amb un videojoc actiu, la sensació d'esforç del nen és menor amb els escenaris virtuals.

"Si li dius a un nen que correga cinc quilòmetres, als cinc minuts ja està esgotat, mentre que amb els videojocs actius poden estar vint minuts sense sentir-se cansat, i fins i tot et demanen repetir", ha indicat Valero.

Per això, segons assenyala, és interessant desenvolupar una estratègia que combinieexercicis més tradicionals amb les noves tecnologies per estimular el nen obés a aconseguir els objectius diaris.

En l'estudi han participat fins ara setanta nens, trenta obesos atesos en les consultes d'Obesitat i Risc Cardiovascular del servei de Pediatria de l'Hospital General i altres 40 amb pes normal.

A la presentació de l'estudi ha assistit John Mario, de 12 anys, que pesava 75 quilos quan va començar el programa i en deu mesos ha perdut vuit quilos.

Els investigadors han desenvolupat un pla de treball en el qual es comparen activitats de tipus més aeròbic en plataformes 'exergaming' com ballar en una catifa especial, jugar al tennis i al boxa virtualment, davant d'una activitat aeròbica comuna com és passejar, que realitzen en una cinta de córrer i caminar.

Durant les proves, els nens van equipats amb una samarreta biomèdica, desenvolupada mitjançant la cooperació empresarial i universitària, que permet mesurar en temps real l'activitat cardíaca i el moviment que realitzen.

La cap del Servei de Pediatria de l'Hospital General de València,  Empar Lurbe, ha destacat que un trenta per cent dels nens d'entre tres i deu anys pateixen algun tipus de sobrepés, i amb això, un major risc de ser un adolescent i adult obés.

A més, ha advertit de les malalties que comporta l'obesitat, com diabetis, dislipèmia o trastorns del son, i ha afirmat que si no es reverteix aquesta tendència "serà una generació amb una expectativa més curta de vida que els seus pares".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga