diumenge, 1 de maig del 2011

Dia de la mare



Les primeres celebracions del Dia de la Mare es remunten a l'antiga Grècia, on se li rendien honors a Reva, la mare dels déus Zeus, Posidó i Hades. Igualment els romans van anomenar aquesta celebració La Hilaria quan la van adquirir dels grecs i se celebrava el 15 de març en el temple de Cibeles. Durant tres dies es feien oferiments. Els primers cristians van transformar aquestes celebracions en honor a la Mare de Déu.

En el santoral catòlic, el 8 de desembre, se celebra la festa de la Immaculada Concepció, data que es manté en la celebració del Dia de la Mare en alguns països com Panamà.

A Anglaterra, cap al segle XVII, tenia lloc un esdeveniment similar, també a la Verge, que es denominava Diumenge de les Mares. Els nens concorrien a missa i tornaven a les seues llars amb regals per a les seues progenitores.

Als Estats Units, en canvi, la celebració té els seus orígens cap a 1870, quan Julia Ward Howe, autora de l'Himne de batalla de la República, va suggerir que aquesta data fora dedicada a honrar la pau, i va començar celebrant cada any trobades a la ciutat de Boston, Massachusetts en celebració del Dia de la Mare.

La nord-americana Ana Jarvis de Philadelphia, després de la mort de la seua mare en 1905, decideix escriure, a mestres, religiosos, polítics, advocats i altres personalitats, perquè la recolzen en el seu projecte de celebrar el "Dia de la Mare" en l'aniversari de la mort de la seua mare, el 2n diumenge de maig. Va tenir moltes respostes i pel 1910 ja se celebrava en molts estats de la Unió. Veient la jove Jarvis, la gran acollida a la seua iniciativa, va assolir que el Congrés dels Estats Units presentés un projecte de llei a favor de la celebració del Dia de la Mare. Finalment, en 1914, el Congrés dels Estats Units va aprovar la data com el Dia de la Mare i la va declarar festa nacional, la qual cosa va tenir el suport del president Woodrow Wilson. Més tard altres països es van adherir a aquesta iniciativa i aviat Ana va poder veure que més de 40 països del món celebraven el Dia de la mare en dates similars. No obstant això, la festivitat impulsada per Ana Jarvis va començar a mercantilitzar-se, de manera tal que es desvirtuava l'origen sentimental de la celebració. Això va motivar que Ana presentés una demanda, en 1923, perquè s'eliminara la data del calendari de festivitats oficials. El seu reclam, de gran abast, va provocar que fos arrestada per disturbis durant una reunió de mares de soldats en lluita, que venien clavells blancs, el símbol que Jarvis havia impulsat per a identificar la data. Ana va lluitar amb insistència contra la idea que ella mateixa havia impulsat, perdent tot el suport d'aquells que l'acompanyaren inicialment.


Moltes felicitats a totes les mares, especialment per a la meua dona, i un record per a ma mare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga