dijous, 3 de febrer del 2011

El dia de Sant Blai

El dia 3 de febrer, és tradició a tot El País Valencià, la celebració del dia en honor al màrtir Sant Blai.

Segons conta una de les tradicions, Sant Blai era un màrtir que un dia va veure com un llop, davant la impotència de l'amo, es menjava una ovelleta. Conta la història que Sant Blai ordenà el llop que soltara l'ovella i aquest l'obeí. L'amo premià el màrtir amb menjar.

Altra de les històries que plenen aquesta tradició és la que conta que aquest home va salvar un xiquet que s'havia atragantat amb una espina de peix.

Se`l considera, per tant, el Sant del mal de gola i del menjar en general.

Fóu un home que patí, a més, un gran martiri; conten que va ser torturat amb instruments de cardar llana i morí decapitat. L'església catòlica el considerà, aleshores, sant.


És tradició, en el seu dia, la benedicció dels aliments. A més a més, s'elabora aquest dia les coquetes de Sant Blai, la recepta de les quals adjunte a continuació:


200 gr. de segí
200 gr. de sucre
2 ous
Farina
La pell d’una llima ratllada


Elaboració:
Barregem els ous amb el sucre i afegim la llima ratllada i el sagí.
Afegim la farina poc a poc fins que la massa agafe prou consistència per a poder fer boletes.
Agafar porcions de massa i fer boletes que anirem posant en una placa de forn. Les aixafem una mica amb els dits. Hem de deixar prou espai entre coqueta i coqueta perquè durant la cocció ens augmentaran i es podrien quedar enganxades.
Si les volem decorar una mica podem fer un tall en forma d’estrella en mig de la coqueta o bé utilitzar un motlle amb una forma que ens agrade.
Les deixem coure al forn a 180º durant 15 minuts o fins que estiguin daurades.



Fonts:
viquipèdia
www.elbonmenjar.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga