dimarts, 28 de desembre del 2010

2011

1. La vergonyosa pretensió del Consell de cedir sòl de tots a escoles i col·legis privats per consolidar més l’actual i lamentable situació de l'educació pública a València. Les societats civilitzades i avançades són aquelles en què els ciutadans tenen un alt grau d'orgull i compromís amb una educació pública de qualitat per a tots.
2. Un país de cambrers, de recepcionistes, de gent amb ocupacions precàries i mal pagats ... dedicada a atendre turistes i confiada que les economies europees funcionen perquè puguen venir ací a gastar. De debò és aquest el model econòmic que volem, entre tots, seguir fomentant i finançant amb els nostres impostos?
3. Ens baixaran el sou i, si més no als que som més o menys joves, també (i de forma substancial) les pensions. S'uneix a això una reforma laboral que fa que l'acomiadament no siga només lliure (que ja ho era) sinó, a més, molt barat. Crida l'atenció l'absència de solidaritat intergeneracional que totes aquestes mesures reflecteixen.
4. Després de les destrosses generades per l'última dècada i el tsunami ciment que va portar amb si, es pot aprofitar l'actual conjuntura per avaluar danys i, idealment, definir barreres perquè alguna cosa així no torne a passar. L'experiència mostra els escassos beneficis que, a l'hora de la veritat, deixen aquestes coses i les hipoteques enormes que comporten.
5. És hora de manifestar una major preocupació per com es gasta els diners dels ciutadans i potser hauria de ser el moment de començar a analitzar quin tipus d'activitats, empreses, ocupacions, persones, col·lectius ... (i exactament per quines raons) estan sent generosament regades amb fons públics.
6. Al maig hi ha eleccions. Estaria que, atès que l'Estatut d'Autonomia que obligava a canviar la llei electoral data ja de 2006, poguérem votar amb una llei ja adaptada. Si, a més, aquesta norma prevalguera la representativitat del que votem els valencians, millor encara.
7. Estem massa acostumats a justificar violacions de drets humans perquè, a canvi, algú obté un benefici. Prou de complaença social (i municipal!) amb qui es lucra a costa dels drets fonamentals dels altres.
8. La idea d'enviar requereix posar-se de perfil per no enfadar a ningú i després, sense que es note molt, repartir prebendes públiques i ajudes a certes activitats privades és patètica. L'oposició que, a l'hora de la veritat, copia el model, no el que és. Però sí que sembla clar que una societat que ho consent té un problema.
9. Si el Govern central no sap establir prioritats de despesa que beneficien els valencians haurem de començar a lluitar per tenir els diners nosaltres i gastar de manera més assenyada i propera als nostres interessos. Potser així tindríem trens de rodalies i regionals decents, per exemple, donant servei a diverses desenes de milers de persones al dia, en lloc d'un tren de luxe per als que vénen de Madrid (sí, també per als que van per feina a Madrid).
10. Tenim un problema si els canals de representació política es bloquegen i som incapaços de portar a algunes de les millors persones i de les millors idees a l'esfera pública.
11. Els ciutadans d'una societat madura no fan cartes a reis o bisbes demanant coses per Nadal. S'articulen per lluitar per elles i s'impliquen per aconseguir-les.

ANDRÉS BOIX 27/12/2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

La Muixeranga